Parlament FBiH nije usvojio zaključak da se mogu nabavljati samo vakcine registrovane u EU

by admin2
| 15:00

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici nisu podržali zaključak kojim bi se Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu zdravstva omogućilo da nabavljaju isključivo vakcine registrovane u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA).

Irfan Čengić, zastupnik Socijaldemokratske partije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, predložio je zaključak kojim bi se iz budžeta za 2021. godinu Vladi i Federalnom ministarstvu omogućilo da nabavljaju isključivo vakcine koje su registrovane u Evropskoj agenciji za lijekove.

Prilikom glasanja je veliki broj zastupnika bio suzdržan, među njima i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović.

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva predlagao je, prije nego što se pristupilo glasanju, da se u sklopu zaključka, pored Evropske agencije za lijekove, doda i Agencija za lijekove BiH kako se ne bi ignorisale domaće institucije.

Tokom rasprave su se mogli čuti stavovi pojedinih zastupnika da ne bi imali ništa protiv da prime rusku ili kinesku vakcinu.

(TI/Klix.ba)