četvrtak, 21 Januar 2021 17:45

Centralna izborna komisija BiH poništila izbore u Srebrenici i Doboju

0511 cikCentralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, održanih 15. novembra 2020.

CIK BiH donio je odluku o poništavanju izbora u Izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu iz drugih osnovnih izbornih jedinica - Živinice i Gradačac).

Na istoj sjednici, CIK BiH donio je i Odluku kojom se poništavaju izbori na 89 redovnih biračkih mjesta u izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja.

Odluku o raspisivanju ponovnih izbora u Srebrenici i Doboju, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će donijeti nakon što današnje odluke postanu pravosnažne.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas donijela odluku kojom se utvrđuje nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika općine Travnik od Peco Mirsada, kandidata političkog subjekta SDA - Stranka demokratske akcije, jer je kandidat preminuo. Međutim, ovom kandidatu potvrđen je mandat načelnika općine Travnik pravosnažnom odlukom CIK-a o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

Po pravosnažnosti današnje odluke, CIK će raspisati prijevremene izbore za načelnika općine Travnik.

U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv navedenih odluka može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluka na web stranici Centralne izborne komisije BiH, odnosno rok ističe u ponoć 23. januara 2021. godine. 

Žalbe se dostavljaju isklučivo putem fax aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Sarajevo, ul. Danijela Ozme 7).

Protokol Centralne izborne komisije BiH će za stranke biti otvoren i u subotu, 23. januara 2021. godine u terminu od 8 do 16 sati, navodi se u saopćenju CIK BiH.

(Tuzlainfo.ba)

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu