petak, 30 Oktobar 2020 10:59

Očekuje li nas blokada lokalne vlasti: Pomjeranje izbora dovelo do pravne nedoumice

0101 2020 Tuzla dron

Pomjeranje datuma održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini za 15. novembar dovelo je do pravne nedoumice: dokle će trajati mandati aktuelnim gradonačelnicima, načelnicima, odnosno gradskim i opštinskim vijećima? Može li ova situacija dovesti Bosnu i Hercegovinu u pravnu blokadu? - piše BHRT.

Prema Izbornom zakonu BiH mandat izabranih na lokalnim izborima traje četiri godine i počinje od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH što je u ovom slučaju 1. novembar 2016. godine. U Izbornom zakonu BiH nije precizirano ko obavlja ove funkcije u prelaznom periodu.

“Odredbama Izbornog zakona nije propisano ko obavlja funkciju načelnika Vijeća dok se ne izaberu novi dužnosnici. Znači pitanje funkcionisanja gradova , općina to je regulisano poslovnicima o radu, statutima i drugim zakonima i po našem mišljenju je bilo da one najbitnije aktivnosti za grad ili općinu treba osigurati. Mostar je od 2008 to osigurao”, kazala je članica Centralne izborne komisije (CIK) Irena Hadžiabdić.

U Savezu opština i gradova Federacije BiH nadležne institucije upozoravaju da ovaj problem može uzrokovati totalnu blokadu lokalne vlasti, naročito u periodu pandemije koronavirusa. Ovaj pravni vakuum, kažu, direktno pogađa interese opština i gradova. Odgovor na njihova upozorenja nije stigao ni iz jedne institucije.

“Bez obzira na to što mi smatramo da ne bi trebalo da postoji sumnja u nastavak rada naših administracija odnosno općinskih načelnika ipak zbog ustavnosti i zakonitosti akata koje donose načelnici u okviru svojih nadležnosti dobro bi bilo da i formalno dobijemo taj odgovor”, kaže direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin.

U Savezu gradova i opština Republike Srpske koji je od CIK-a zatražio pravno tumačenje ove situacije kažu da je na njih prebačena odgovornost za buduće postupke. Najavljuju da će poštovati Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi RS i Zakon o budžetskom sistemu prema kojem su dužni da do 15. novembra donesu nacrte budžeta lokalnih zajednica, a do 15 decembra prijedloge budžeta.

“Ja mislim da je rješenje u nekoj vrsti odluke CIK-a koja će vrlo jednostavno reći da mandati izabranih zvaničnika traju do momenta preuzimanja novih mandata. Ja se nadam da će CIK da nam izda konkretna uputstva i mi ćemo se ponašati u skladu s tim”, rekao je predsjednik Saveza općina i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić.

Podsjećamo, do ove pravne nedoumice došlo je nakon što je CIK odgodio lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za 15. novembar ove godine. U CIK-u tvrde da će izbori biti održani ovoga datuma i da nema odgađanja.

(TI/BHRT)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu