Goražde prvo: Počinje instalacija respiratora koje je uvezla Srebrena malina

by admin2
| 16:00

Počinje instalacija 100 respiratora vrijednih 10,5 miliona KM koje je u aprilu uvezla Srebrena malina, potvrdio je za Faktor Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite.

– Krećemo s Goraždem gdje će biti instalirana dva uređaja, i to besplatno. Nakon što su propala dva tendera, odnosno niko nije bio zainteresiran za posao vrijedan 150.000 KM bez PDV-a, dobili smo ponudu firme Profesional Medic iz Beograda da instaliraju svih 100 respiratora, i to besplatno.

Oni u Bosni i Hercegovini imaju, tako da kažem, sestrinsku firmu Dre Medica iz Sarajeva. Raspitali smo se i dobili potvrdu da se radi o respektabilnim firmama u ovom sektoru. Ljudi iz beogradske firme kazali su nam da su tokom koronavirusa instalirali u Srbiji i Crnoj Gori više od 1.000 ovakvih uređaja. Za svaki instalirani uređaj u BiH izdat će uvjerenje, naglašeno je u dokumentu koji smo potpisali s njima. Kazali su nam da nemaju prevelike izdatke kada je ovaj posao u pitanju, jedino pogoršana epidemiološka situacija može utjecati na dinamiku instaliranja – kaže nam Kadribegović.

On ističe da je odluku o prihvatanju ponude Beograđana donio Štab civilne zaštite FBiH.

– Informisali smo štab nakon što su propala dva tendera. Imali smo tri opcije na stolu, raspisati treći tender, prihvatiti donaciju o besplatnom instaliranju ili uređaje proslijediti zdravstvenim ustanovama kako je to ranije određeno. Štab je odlučio da se opredijelimo za besplatno instaliranje. Vrlo moguće bi i treći tender pao, a kliničkim centrima i bolnicama bi u vrijeme povećanja broja zaraženih s COVID-19 instaliranje respiratora predstavljalo ogroman posao – naglašava Kadribegović.

Prije nekoliko mjeseci Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu zbog nabavke ovih respiratora. Istragom su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

(TI/Faktor.ba)