četvrtak, 06 Avgust 2020 19:00

Čerkez o suzbijanju širenja pandemije: Policija i inspekcija moraju pojačati rad na terenu

1305 tuzla

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez poručio je da neće biti lockdowna (zatvaranja) jer to ni najveće svjetske ekonomije ne mogu da izdrže, a ne naša. Podsjetio je da je BiH bila među tri države koje su u Evropi dale najbolji odgovor na prvi val koronavirusa.

- Jako je bitno da svi radimo na implementiranju donesenih mjera. Uspjeli smo da izbjegnemo prvi loš scenarij. Mjere koje trenutno imamo su kao i u ostalim evropskim zemljama, vrlo su efikasne i kvalitetne. Ako pogledate, i ove su mjere prilično restriktivne i u velikoj mjeri ograničavaju život, pa i ekonomiju. Ako bismo išli na lockdown, doveli bismo u pitanje preživljavanje - pojasnio je Čerkez.

Naglasio je da će nepoštivanje mjera dovesti do velikog broja zaraženih.

- Ovo nije pitanje samo zdravstva, već pitanje zajedničkog djelovanja sa stanovništvom i drugih institucija. Potreban je jači anagažman MUP-a i inspekcija na terenu, na nivou kantona i općina da počnu da rade snažnije svoj posao, a to je nadzor nad implementacijom mjera koje su donesene. Sutra je sastanak FUP-a, FUZIP-a i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH na poziv premijera Fadila Novalića. Moram reći da je stanje kakvo je danas je teško, ali još kontrolisano – istakao je Čerkez dodajući da svi oni koji krše mjere mogu biti krivično kažnjavani.

(TI/Faktor)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu