Privremeno: Hrvatska zatvara sve granične prelaze sa BiH

by nedim
| 18:58

Granična policija BiH dobila je obavještenje od NCC R. Hrvatske da će Hrvatska od 2.4.2020. godine od 7 časova privremeno zatvoriti sve granične prelaze za pogranični promet između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ova odluka uključuje i one granične prelaze preko kojih je odlukom Mješovitog povjerenstva za praćenje ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima privremeno omogućen međunarodni promet putnika, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Takva odluka uslijedila je nakon dogovora BiH i Republike Hrvatske. Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo je prethodno mišljenje Granične policije, a potom je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ministrici Biseri Turković, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Nakon toga, upućena je zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog te države da se oficijelno zatvore malogranični prijelazi.

Preko tih prijelaza praktično i nije bilo komunikacije, jer su obje zemlje donijele zabranu o ulasku stranaca, tako da se malogranični promet i nije odvijao.

Na tim malograničnim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da ih i zbog toga nije bilo moguće koristiti, navodi se u saopćenju.                    

(Tuzlainfo.ba)