Odluka Vijeća ministara : Svi aerodromi u Bosni i Hercegovini će biti zatvoreni do kraja aprila

by admin2
| 13:48

Svi aerodromi na području Bosne i Hercegovine će biti zatvoreni do kraja aprila zbog pandemije koronavirusa, što je odluka koju je danas donijelo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH.

Zabrana rada, kako se navodi u odluci, će se primjenjivati do 30. aprila 2020. godine do 24:00 sati.

“Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje sa aerodroma u Bosni i Hercegovini svim avionima koji vrše prijevoz putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritoriji Bosne i Hercegovine”, saopštili su iz Vijeća ministara BiH.

Izuzetak će biti svi humanitarni letovi, hitni medicinski prijevoz, kao i prijevoz u cilju traganja i spašavanja, prijevoz pošte i robe, te tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja.

Ovakva odluka uslijedila je nakon apela Granične policije BiH prema bh. vlastima da zatvore Međunarodni aerodrom u Sarajevu jer je jedan od rijetkih aerodroma u regiji koji je ostao da funkcioniše.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ranije je kazao kako je potrebno što prije zatvoriti aerodrome jer su se dešavale zloupotrebe aviokompanija iz pojedinih zemalja.

(TI/Klix.ba)