Obilježena godišnjica prve dženaze u Potočarima

by admin2
| 17:25

Danas je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari obilježena 17. godišnjica od prve dženaze i ukopa prvih žrtava genocida. Zbog pandemije virusa COVID-19, prisustvo javnosti je ovog puta bilo ograničeno, ali su iz Memorijalnog centra naglasili da su ovakvi datumi bitni za obilježavanje i sjećanje puta koji je ova institucija prešla od svog početka do današnjeg dana.

“U 2003. su obavljene tri dženaze, a prva na današnji dan, prije 17 godina, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Na današnji dan, posebno želimo spomenuti udruženja koje su okupljale i okupljaju majke Srebrenice, koje su bile najglasnije u borbi da se žrtve genocida ukopaju u Potočarima, na ovom mjestu. Ne zaboravljamo sve one predstavnike međunarodne zajednice, od Billa Clintona, lorda Paddya Ashdowna i Christian Schwarz Schillinga, čiji su potezi i odluke bile ključne da danas imamo zaštićen status i da  država Bosna i Hercegovina slovi kao osnivač ove institucije”,  poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su poručili da su napravljeni konkretni koraci u borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici, te će o rezultatima ovih aktivnosti javnost ubrzo biti upoznata. Također, značajan iskorak je napravljen u međunarodnoj komunikaciji sa institucijama, memorijalima i istraživačkim centrima, kako bi se podigla svijest o genocidu i osigurala trajnost globalne solidarnosti sa žrtvama genocida.

“Na putu koji je pred nama, ne stojimo sami. Nikad nije bilo važnije da razgovaramo sa cijelim svijetom, na različitim jezicima i na različite načine, da širimo istinu, jer će način kako se svijet bude odnosio prema genocidu u Srebrenici, uvijek će biti i ostati putokaz kako će se odnositi prema budućnosti zemlje u kojoj živimo”, dodaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Memorijalni centar Srebrenica je, zbog pandemije virusa COVID-19, zatvoren za posjete, ali to nije spriječilo zaposlenike ove institucije da u posljednjih mjesec dana rade na razvoju novih programa uključivanja obrazovnih ustanova u izučavanje genocida, provode istraživačke aktivnosti i pokrenu online video ture obilaska Memorijalnog centra. “Dužni smo nastaviti raditi, zbog onih koji su ovdje ukopani, zbog onih za kojima još uvijek tragamo, zbog onih koji su odgovorni za genocid, ali i zbog naše djece i onih koji tek dolaze”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

(TI)