Pozitivna priča iz Živinica: Ženska strana poduzetništva

by admin2
| 12:57

Za pokretanje vlastitog biznisa nije neophodno ranije radno iskustvo, ali jeste vizija, predanost u radu i velika želja za uspjehom. Ovo je recept za uspjeh kod Selme Andelić, mlade preduzetnice iz Živinica koja je prije nešto više od dva mjeseca pokrenula Palačinkaru „Čokomanija“.

„Svečano otvorenje naše palačinkare bilo je 27. oktobra prošle godine i odmah na početku moram reći da sam pozitivno iznenađena količinom posla, ali i reakcijom svojih sugrađana“, izjavila je Selma i dodala da je njena palačinkara jedino mjesto u gradu gdje je strogo zabranjeno konzumiranje cigareta i da su prepoznati kao objekat za obiteljska okupljanja.

Mlada preduzetnica navodi da se do sada nije susrela s velikim izazovima, ili kako kaže barem ih ona ne doživljava tako, ali opet s druge strane svaki korak je mali izazov jer joj je sve nepoznato i novo, budući da ranije nikada nije bila zaposlena.

Za veoma kratko vrijeme Selma je uspjela zaposliti dodatne dvije osobe, ali ističe da je i dalje od „jutra do sutra“ u palačinkari kako bi svaka palačinka bila savršena. „Djevojka koja zajedno sa mnom radi u kuhinji se veoma brzo snašla i spremna sam joj prepustiti posao, imam potpuno povjerenje u nju, ali jednostavno sam izabrala ovaj poziv i kao mlada preduzetnica svaki dan nešto novo naučim tako da mi nije teško cijeli dan provesti na poslu.“

Selma ističe da je prezadovoljna dosadašnjim obimom posla i sigurna je da ukoliko se posao bude razvijao kao na početku da će veoma brzo zaposliti i nove radnike. Njena posvećenost najbolje se oslikava jer već sada razmišlja o ljetnoj sezoni, novim proizvodima, a slobodno vrijeme provodi educirajući se o recepturama koje još uvijek nema u svojoj palačinkari.

„Voljela bih da se više žena odluči za pokretanje vlastitog biznisa, ali i mladih generalno. Mislim da je ključno imati hrabrost započeti s poslom i predano raditi. Naravno da su finansije neophodne i podrška koju sam ja dobila od USAID-a i Grada Živinice mi je pomogla da ovako brzo počnemo s radom jer ja o ovoj palačinkari maštam već godinama“, zaključuje Selma.

Na drugoj strani grada još jedna uspješna Selma, koja je sa prijateljicom Rabijom pokrenula cvjećaru „Happy place“ u okviru koje će se baviti i organizacijom kreativnih i umjetničkih radionica.

Cvjećara je, baš kao i palačinkara veoma kratko na tržištu, a svoja vrata kupcima otvorili su 5. septembra prošle godine. Selma Dedajić, suvlasnica cvjećare ističe da su zadovoljni dosadašnjim radom, ali smatra kako još uvijek nisu dosegli puni kapacitet i potencijal koji imaju.

„S obzirom da smo još na početku, još uvijek nismo dosegli maksimalan kapacitet, ali smo veoma zadovoljne. Najviše nas raduju pozitivne reakcije naših kupaca i cjelokupne lokalne zajednice, a mi se trudimo da ponudimo tržištu ponudu koju do sada nisu imali u ovom obimu, tako da za sada imamo obostrano zadovoljstvo“, ističe Selma.

Selma i Rabija su samostalno uredile interijer cvjećare, a upravo je to vještina koju žele prenijeti na svoje sugrađane kroz kreativne radionice. Pozitivno poslovanje koriste kako bi unaprijedile cvjećaru, ali i u proširenje ljudskih kapaciteta. Pored Selme i Rabije, u cvjećari od novembra rade još dvije mlade osobe, kojima je ovo prvo radno iskustvo. Baš kao i Selma iz palačinkare, tako i Selma iz cvjećare već sada razmišlja o narednoj sezoni. „Budući da zima nije naša sezona i period je kada nemamo mnogo posla, koristimo ovo vrijeme da dvoje novih mladih uposlenika obučimo ovom poslu da bi od proljeća mogli biti u potpunosti osposobljeni za rad kada krene sezona.“

Zanimljivo je da kupci nisu isključivo iz Živinica, nerijetko su tu gosti iz drugih gradova, ponajviše iz Tuzle, a Selma ističe da imaju mogućnost i dostave cvijeća na adresu. Koliko ozbiljno razmišljaju o razvoju vlastitog poslovanja najbolji pokazatelj je odluka o prodaji cvijeća i online, za sada putem njihove facebook stranice, a u budućnosti i putem web shopa kako bi svoje aranžmane mogli dostavljati na adrese širom Bosne i Hercegovine.

Za sami kraj Selma je poručila svima koji planiraju preduzetničke aktivnosti da ko hoće nađe način, a ko neće nađe izgovor. One su način pronašle u podršci USAID-a i Grada Živinice.

 (TI)