Na Lisači u Kalesiji deminirano 59.716 kvadratnih metara zemljišta

by admin2
| 16:45

Oružane snage Bosne i Hercegovine jučer su civilnim vlastima Općine Kalesija predale na korištenje 59.716 kvadratnih metara očišćene površine od mina na lokalitetu Lisača.

Prilikom deminiranja ovog lokaliteta korištena je metoda tehničko izviđanje, te su pronađena i uništena 64 minsko eksplozivna sredstva.

Riječ je o jako teškom terenu, a deminiran je dio oko spomen obilježja na Lisači koji je jako bitan jer se bliži i godišnjica obilježavanja bitke te pobjede Armije RBiH na ovoj koti.

– Tokom deminiranja Oružane snage BiH imale su logističku pomoć Općine Kalesija i načelnika Seada Džafića koji je i najzaslužniji za procese deminiranja na području naše općine – kazao je koordinator za deminiranje u Civilnoj zaštiti Fikret Križevac.

Naveo je da pored ovog projekta Oružane snage rade i na deminiranju Visa, a nastavak projekta deminiranja na Lisači očekuje se naredne godine kada bi trebalo da se uključe i timovi Uprave Civilne zaštite FBiH, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.

(TI)