DM iz ponude trajno povlači plastične vrećice

by admin2
| 5:00

U skladu sa zaštitom čovjekove okoline i održivog razvoja, najveći drogerijski lanac u našoj zemlji – dm drogerie markt BiH iz prodaje trajno povlači plastične vrećice.

Od 10.3. u svih 75 dm prodavnica na kasi više neće biti izložene plastične vrećice, koje su se prodavale po cijeni od 0,20 KM, a kupcima će biti ponuđene dugotrajnije i ekološki prihvatljivije alternative: različite vrste cekera u rasponu cijena od 0,70 KM do 3,45 KM, ovisno o materijalu i veličini. Tako će se, kao najbolji saveznici savjesne kupovine u ponudi dm prodavnica naći permanentni ceker od 90% recikliranog materijala kao i platneni ceker od 100% organskog pamuka. Ovim poslovnim potezom dm je postao prvi trgovački lanac koji je odlučio slijediti praksu Evropske unije i razvijenih zemalja, nakon što je u augustu 2019. iz ponude prethodno povukao male besplatne plastične vrećice.

„U skladu sa kontinuiranim djelovanjem dm-a u duhu održivog razvoja i trajnim opredjeljenjem za odgovorno postupanje prema prirodnim resursima i zaštiti okoline, odlučili smo iz prodaje povući plastične vrećice. Ovom odlukom želimo potaknuti zajednicu da promjenom jednostavnih navika, kao što je nošenje cekera prilikom odlaska u kupovinu, zajedno doprinesemo našoj boljoj, održivoj budućnosti. Samo u 2019. godini kupci su u dm prodavnicama kupili blizu 2 miliona komada plastičnih vrećica. Pozivamo ih da svojim ličnim doprinosom, prestankom korištenja plastičnih vrećica, budu dio pozitivnih promjena“, izjavila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga dm-a u BiH.

A koje cekere možete pronaći u dm prodavnicama?

DM kontinuirano obogaćuje ponudu cekera koji su, ne samo bolji izbor za očuvanje okoliša, nego i štede novac. Ceker od 100% organskog pamuka iz strogo kontroliranog uzgoja osigurava pouzdano nošenje artikala, a karakterizira ga dugotrajnost zbog kvalitetnog materijala i procesa izrade. Posjeduje certifikate GOTS – Global Organic Textile Standard koji garantuje održivu i društveno odgovornu proizvodnju tekstila i FAIRTRADE. U ponudi dm prodavnica ovaj ceker možete naći u nekoliko različitih boja. Trajni ceker od 90% recikliranog materijala, osim neodoljivog izgleda, posjeduje žig „Blauer Engel“ (Plavi anđeo) koji garantuje da je navedeni proizvod proizveden u skladu sa zaštitom okoliša. Idealan je za veće kupovine jer može izdržati težinu i do 15 kg.

(TI)