Kako ostvariti uspješnu saradnju sa Vašim Social Media Managerom ?

by nedim
| 7:30

Most između vas i vaše publike je Social Media Manager, on održava kvalitetnu komunikaciju sa vašim pratiocima na društvenim mrežama i samim tim kreira njihovu percepciju o vašem brendu. Percepcija o brendu je ključni faktor u određivanju ko zaista postaje dugoročni korisnik ili kupac vaših usluga. Na koji način ostvariti uspješnu saradnju sa Vašim SMM-om saznajte u nastavku.

Društvene mreže su postale mjesto okupljanja brendova koji se predstavljaju tržištu u nekom drugačijem i humanijem svjetlu, na taj način brendovi grade povjerenje među svojom publikom. Na društvenim mrežama publika ostvaruje dvosmjernu komunikaciju sa svojim brendovima, Social Media Manager nikako ne smije samo “tehnički” obavljati posao u smislu nazovimo “tovarenjem” sadržaja. Jednostavno mora slušati publiku i shodno tome kreirati zanimljiv sadržaj. Osim što dobro prouči vaš brend, funkcioniše kao produžetak vaše ruke. U komunikaciji sa vama istaknut će sve prednosti kompanije i kreirati jedinstvene postove koji privlače vašu ciljanu publiku.

Iskomunicirajte svoja očekivanja

Kreirali ste Facebook stranicu ili Instagram biznis profil za vaš brend, veoma je važno postaviti određena pitanja i odgovore koje ćete iskomunicirati sa Vašim Social Media Managerom. Šta želite postići sa vašim profilima na društvenim mrežama, na koji način komunicirati za vaš brend kao i to da li postoje određeni strahovi u komunikaciji vašeg brenda na društvenim mrežama. Također već na početku saradnje trebate dogovoriti da li kompletnu komunikaciju prepuštate Social Media Manageru ili ipak želite da imate određenu kontrolu nad sadržajem.

Znajte ko je vaša publika

Vi najbolje poznajete svoj biznis kao i svoje tržište, vjerovatnos te proveli niz istraživanja iz kojih ste prikupili konkretne podatke. Kada odgovorite na pitanje ko je vaša publika, tada možete postaviti osnovu cijele strategije prisutnosti na društvenim mrežama, o tome zavisi i ton kojim se obraćamo, vrsta sadržaja koji kreiramo kao i učestalost objavljivanja sadržaja. Nakon toga određujete strategiju plaćenih kampanja, a Social Media Manager će znati kako komunicirati sa vašom publikom na dnevnoj bazi. Social Manager vam pomaže da vas vaša publika ne gleda kao biznis koji želi samo “uzeti novac”, nego vas počinje doživljavati kao prijatelja i savjetnika jer jednostavno sa vama može ostvariti dvosmsjernu komunikaciju.

Uvažite količinu vremena potrebnog za stvaranje sadržaja

Objave na društvenim mrežama su u pravilu kratke, ležerne i šaljive, nemojte pomisliti da se takav sadržaj kreira brzo kreira. Social Media Manager suočava se sa izazovom jer u malom broju znakova treba uključiti više relevantnih i zanimljivih informacija sa popratnim kvalitetnim vizualom. Kreiranje sadržaja uključuje istraživanje vezanih tema za praćenje te uvid u posjećenost vaše stranice. Poželjno je da sadržaj bude kreativan i da se ne ponavlja. Ovaj dio posla ipak zahtijeva odreženi nivo znanja i vještina i vremena.

Pripremite sve potrebne materijale

Vizuali su najjače oružje na društvenim mrežama. Kvalitet teksta mora biti ispraćen sa dobrim vizualom, u protivnom nećete postići željeni efekat. Vaš Social Media Manager zaista se trudi da izvuče maksimum iz materijala koji ste mu dostavili, ako ipak niste u mogućnosti dostaviti određeni sadržaj, tada se definitivno vratite na podnaslov iznad i svakako uvažite količinu vremena potrebnog za stvaranje sadržaja.

Otvorite se prema novim idejama

Društvene mreže se redovno ažuriraju i dodaju nove opcije. Od toga ne trebate zazirati, već gledajte da to iskoriste za svoju dobrobit. Biti u korak s vremenom je ključ kontinuiranog rasta na društvenim mrežama, iskoristete povremeno opciju Facebook Live ili Instagram TV, vaša konkurencija to sigurno radi.

Odredite budžet za društvene mreže

Posjedovanje Facebook stranice i objavljivanja sadržaja na njoj ne košta vas ništa, uz malo mašte možete prikuptii solidan broj fanova. No društvene mreže su odavno postale veliki biznis, zasićenost oglasa na društvenim mrežama sve je već, to je jedan od razloga zašto doseg vaših objava proporcionalno pada, iz toga se javlja i potreba da se oglašavate na društvenim mrežama. Neka vam ne bude teško uložiti po par dolara na boost vaših objava, ili organizujte page like kampanju kako bi vaša objave dolazile do većeg broja ljudi. Digitalne kampanje su još uvijek jeftinije od oglašavanja na tradicionalnim kanalima komunikacije.

Povremeno objavite nagradnu igru, nagradne igre su odličan način za skupljanje nove publike!

Budite dostupni svom Social Media Manageru

Budite sigurni da će internetska publika primjetiti kada mora dugo čekati na odgovor na upit koji su poslali. Odredite kontakt osobu u vašoj kompaniji koja će komunicirati sa Social Media Managerom i koja će osigurati sve potrebne informacije. Također se pobrinite da Vaš Social Media Manager bude upućen u način vašeg poslovanja.

Zapamtite zašto ste na društvenim mrežama

Zapamtite da društvene mreže nisu primarno vaš prodajni kanal, one služe za izgradnju prijateljskog odnosa između brenda i publike. Kvalitetan sadržaj će izgraditi vaš kredibilitet, povećanje prodaje je posljedica svega onoga što će vaš brend predstavljati kupcima. Društvene mreže su mjesto na kojem se biznis na kreativan način povezuje sa sadašnjim i budućim kupcima. Vaša puiblika ne želi da vas doživi kao brend koji samo želi prodati proizvod više, već nešto želi dobiti od vas tj. kvalitetan i poučan sadržaj stvara osjećaj da ih cijenite. Ljudi su glavni fokus na društvenim mrežama, potrudite se da budu i u vašem !

https://aleksandaranicic.com/