srijeda, 27 Januar 2021 09:38

Čeka se vanredna sjednica Skupštine: Borba za prevlast u RMU Banovići još traje

2701 rmu banovici

Sjednica Nadzornog odbora Rudnika Banovići jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma. Jedan od dva predstavnika državnog kapitala i predstavnik malih dioničara nisu su se pojavili na sjednici na kojoj se, između ostalog, trebala birati nova uprava rudnika - piše Federalna.ba.

Banovićki rudnik ponovo nije dobio novu upravu, a još se čeka na novog predsjednika Nadzornog odbora. Aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Bego Birparić, kojeg je Vlada Federacije, kao većinski vlasnik rudnika, smijenila, još nije zakazao vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj treba da bude potvrđena njegova smjena. On i dalje insistira da se prvo izabere novi menadžment rudnika blizak Mirsadu Kukiću, predsjedniku jednog od dva sindikata rudnika.

„To je glavni cilj Kukića, da ponovo instalira svoje ljude u upravu pošto je on izgubio moć u Banovićima, izgubio je rudnik“, kaže Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU Banovići.

Načelnik Općine Banovići Bego Gutić (SDA) navodi kako je ovo Kukićev pokušaj da se ponovo ovlada banovićkim rudnikom pomoću kojeg je, kako ističe, ostvarivao ekonomsku i političku moć.

Mirsad Kukić je odbio da sve to komentariše.

Zbog još jednog neuspjelog pokušaja da na sjednici Nadzornog odbora izabere novu upravu, Birparić najavljuje da tek razmišlja o implementaciji odluke većinskog vlasnika rudnika: „Ja ozbiljno razmišljam da povučem se iz Nadzornog odbora i ozbiljno razmišljam da povučem svoju kandidaturu na mjesto direktora rudnika“.

Federalna vlada je već ovlastila premijera Fadila Novalića da uputi zahtjev za hitno sazivanje vanredne Skupštine banovićkog rudnika na kojoj bi se, umjesto Birparića, trebao potvrditi izbor novog člana Nadzornog odbora.

"Mislim da je ovdje jedino rješenje da Federalna vlada, kao većinski vlasnik, zakaže Skupštinu i da se jednom riješi ova trakavica“, kaže Kudumović.

Privremeni mandat aktuelnom menadžmentu istječe 15. februara. Pripremljene su odluke o produženju privremenog mandata, ako uskoro ne bude bilo moguće izabrati novi menadžment na osnovu okončane konkursne procedure.

(TI/federalna.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu