Filozofski fakultet UNTZ: “Pozivamo na prijavljivanje bilo kakvog oblika uznemiravanja i diskriminacije”

by admin2
| 17:46

Nakon potresne ispovijesti glumice Milene Radulović  putem društvenih mreža,  ali i sredstava informisanja, mnoge pripadnice ženskog pola odlučile su progovoriti o svemu onome što su proživjele. Povodom toga, pokrenuta je i Facebook stranica “Nisam tražila”.

Tim povodom oglasili su uposlenici i uposlenice Filozofskog fakulteta u Tuzli pozivajući sve osobe koje su doživjele bilo kakav oblik uznemiravanja i diskriminacije da isto i prijave.

“Potaknuti objavama na Facebook stranici “Nisam tražila“, mi, uposlenice i uposlenici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pozivamo i ohrabrujemo sve osobe koje su iskusile bilo koji oblik uznemiravanja, diskriminacije ili nasilja po bilo kojem osnovu (spolna pripadnost, rodni identitet, seksualna orijentacija, etnička, vjerska i socijalna pripadnost i drugo) da to odmah prijave nadležnim institucijama, kao i upravi fakulteta.

U ovakvoj situaciji mi, kao institucija čiji etički kodeks nalaže brigu za nepovredivost ljudskog bića u svakom smislu, a naročito u prostoru obrazovanja naše institucije, moramo djelovati odmah. Zato ćemo formirati siguran prostor kako bi sve naše studentice i studenti mogli prijaviti sve oblike uznemiravajućeg, nasilnog i diskriminatornog ponašanja unutar naše institucije i kolektiva. Svi akti uznemiravanja, nasilja, diskriminacije i zloupotrebe biće potom sankcionirani onako kako nalažu pravila Univerziteta u Tuzli.

U svom radu nastavićemo da djelujemo etički i moralno i da ohrabrujemo svoje studentice i studente da skupa gradimo prostor u kojem se ne dešavaju niti toleriraju slučajevi ugrožavanja ljudskog integriteta i digniteta. Sve slučajeve uznemiravanja i diskriminacije možete prijaviti upravi Filozofskog fakulteta. Također, Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta vam se stavlja na raspolaganje”, navode iz uprave ovog Fakulteta.

(Tuzlainfo.ba)