SBB napravio pat poziciju u TK-u, upitno usvajanje budžeta za 2021. godinu

by nedim
| 19:44

Danas je organiziran sastanak pet stranaka koje su činile vlast u TK, a to su SDA, DF, SD, SBiH, a na kojem se nisu pojavili predstavnici SBB-a, koji su do nedavno bili dio većine u Tuzlanskom kantonu.

– Predstavnici SBB-a nisu se pojavili na današnjem sastanku i to je jasna poruka da oni više nisu s nama – rekao je za Faktor predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak.

Na sastanku je razgovarano o načinima da budžet TK bude usvojen do kraja godine ili eventualno u januaru a usvajanje je moguće pod uslovom da za to glasa najmanje 18 poslanika u Skupštini TK.

SDA ima 10 zastupnika, DF tri, SBiH i SD po dva, što je ukupno 17, a to znači nedostaje jedan glas za većinu. S druge strane su SDP sa osam zastupnika, PDA sa šest, SBB i Naša stranka sa po dva.

Ove stranke su prikupile i potpise za smjenu Vlade TK, ali oni još nisu predati Skupštini TK, pa nije izvijesno kada će procedura smjene krenuti. Međutim, SBB je najavio da će glasati za smjenu Vlade TK, ali neće biti dio vlasti, tako da niti jedan od dva suprotstavljena bloka nemaju većinu, odnosno stoje na omjeru zastupnika 17-16.

(Tuzlainfo.ba)