Lokalna vlast se protivi: Hoće li kod Živinica biti formiran prihvatni kamp za migrante?

by nedim
| 21:15

Migranti žele da idu iz BiH, no samo se prebacuju sa jedne na drugu stranu, ali samo unutar BiH. Hoće li u Ciljugama kod Živinica biti formiran prihvatni kamp za migrante?

Navodno je u narednim danima moguće zatvaranje kampa Lipa, budući da najveći teret migrantske krize koja nekoliko godina potresa ovo područje nosi Unisko-sanski kanton. Pogotovo je komplikovana situacija što uskoro dolazi zima i što će teške slike lokacija gdje borave ljudi postati svakodnevnica. S tim u vezi intenzivno se radi na pronalsku lokacija za njihov smještaj. Jedna od opcija je i prostor vojne imovine na području Živinica – piše Federalna.ba.

“Što se tiče Grada Živinice, mi smo u potpunosti protiv toga, protiv takve odluke. Ono što moram kazati da službeno i oficijelno, mi u Gradu Živinice, u Gradskoj upravi niit u Gradskom vijeću nismo dobili službeno informaciju iz Vlade Federacije”, kaže gradonačelnik Samir Kamenjaković (SDA).

No, neimenovani izvor iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je saopćio da su se stekli uslovi na zatvaranju kampa Lipa, ali je teško kvalifikovati hoće li prihvatni centar u Živinicama biti stalni ili privremeni centar. Ministar sigurnosti BiH Selmo Ciković (SDA) u izjavi za Federalnu TV nije ni potvrdio niti demantovao ovu informaciju:

“Budući da se oko toga razgovara unutar institucija države i u saradnji Evropskom unijom, prije nego što se postigne neka vrsta dogovora unutar institucija, ne bih još te informacije dijelio sa javnošću”.

No, javnost je već uznemirena i oštro se protivi smještaju migranata na teritoriji Živinica, ma gdje to bilo.

No, i oni upućeni detaljnije informacije još nemaju. Jedino što je izvjesno je da je lokalna vlast apsolutno protiv ove odluke, pogotovo i iz razloga, što se u blizini lokacije u Ciljugama nalazi i industrijska zona.

(TI/federalna.ba)