utorak, 01 Decembar 2020 22:15

Lokalna vlast se protivi: Hoće li kod Živinica biti formiran prihvatni kamp za migrante?

0112 kamp

Migranti žele da idu iz BiH, no samo se prebacuju sa jedne na drugu stranu, ali samo unutar BiH. Hoće li u Ciljugama kod Živinica biti formiran prihvatni kamp za migrante?

Navodno je u narednim danima moguće zatvaranje kampa Lipa, budući da najveći teret migrantske krize koja nekoliko godina potresa ovo područje nosi Unisko-sanski kanton. Pogotovo je komplikovana situacija što uskoro dolazi zima i što će teške slike lokacija gdje borave ljudi postati svakodnevnica. S tim u vezi intenzivno se radi na pronalsku lokacija za njihov smještaj. Jedna od opcija je i prostor vojne imovine na području Živinica - piše Federalna.ba.

"Što se tiče Grada Živinice, mi smo u potpunosti protiv toga, protiv takve odluke. Ono što moram kazati da službeno i oficijelno, mi u Gradu Živinice, u Gradskoj upravi niit u Gradskom vijeću nismo dobili službeno informaciju iz Vlade Federacije", kaže gradonačelnik Samir Kamenjaković (SDA).

No, neimenovani izvor iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je saopćio da su se stekli uslovi na zatvaranju kampa Lipa, ali je teško kvalifikovati hoće li prihvatni centar u Živinicama biti stalni ili privremeni centar. Ministar sigurnosti BiH Selmo Ciković (SDA) u izjavi za Federalnu TV nije ni potvrdio niti demantovao ovu informaciju:

"Budući da se oko toga razgovara unutar institucija države i u saradnji Evropskom unijom, prije nego što se postigne neka vrsta dogovora unutar institucija, ne bih još te informacije dijelio sa javnošću".

No, javnost je već uznemirena i oštro se protivi smještaju migranata na teritoriji Živinica, ma gdje to bilo.

No, i oni upućeni detaljnije informacije još nemaju. Jedino što je izvjesno je da je lokalna vlast apsolutno protiv ove odluke, pogotovo i iz razloga, što se u blizini lokacije u Ciljugama nalazi i industrijska zona.

(TI/federalna.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu