petak, 30 Oktobar 2020 19:58

Prof.dr. Zijah Rifatbegović: Ne podržavam odluku o obustavljanju elektivnog hirurškog programa

3010 rifatbegovic

U skladu sa odredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, od 25.10.2020, na UKC Tuzla ponovno je obustavljan elektivni hirurški program, što je izazvalo probleme za zanačajan broj pacijenata, koji trebaju zdravstvene usluge.

Načelnik Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla prof.dr. Zijah Rifatbegović, kritički se reagovao na takvu odluku  Federalnog ministarstva zdravstva.

– Mišljenja sam da je ta odluka donešena bez kosultacije sa kriznim štabovima na TK, sa kriznim štabovima Kliničkog centra Tuzla i zasigurno u budućnosti treba uzeti u obzir da kod donošenja takvih odluka treba konsultovati medicinske profesionalce. Ja poštujem zdravstvenu administraciju ali ja se bavim kao većina mojih kolega liječenjem bolesnika i to nama djeluje teško prihvatljivo. Moratorij na tu odluku ja bih skratio ili bih stvorio uslove da se ta odluka proširi na one zdravstvene usluge koje bi mogli obavljati u ovom periodu. Što se tiče onkoloških bolesnika, niti jedan takav bolesnik nema na listi čekanja na Klinici za hirurgiju. Sve klinike na UKC-u Tuzla primaju i zbrinjavaju onkološke bolesnike i to smo radili svo vrijeme pandemije i tako ćemo nastaviti i dalje. Odluku treba preispitati i moratorijum na tu odluku treba skratiti. Ja se nadam da će se ubuduće takve odluke donositi nakon temeljnih analiza i da sigurno ovaj kontrolirani elektivni program ne ugrožava trenutno epidemiološko stanje u Tuzlanskom kantonu – istakao je načelnik Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla prof.dr. Zijah Rifatbegović.

Podsjećamo sa su Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla istom naredbom obustavljeni i redovni specijalističko-konsultativni pregledi, sa izuzetkom specijalističko-konsultativnih pregleda za koje se po procjeni specijaliste utvrdi da su neodložni i hitni.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu