Fikret Alić osvojio zlatnu medalju za inovaciju: Izumio naočare koje mjere tjelesnu temperaturu

by nedim
| 13:58

Filterske naočare sa temperaturnim monitoringom su tuzlanskom profesoru na Mašinskom fakultetu fakultetu Fikretu Aliću donijele zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija Arca 2020. u Zagrebu, održanom prije dvije sedmice. Za isti ovaj izum profesor Alić je prije nekoliko mjeseci dobio i bronzanu medalju na internacionalnom događaju Inventions vs. Corona – piše Oslobođenje.

Kako je sam kazao, riječ je o inovaciji koja predstavlja specijalno dizajnirane naočare koje svojom dodatnom površinom potpuno obuhvaćaju nos i istovremeno mjere temperaturu osobe u području obje sljepoočnice.

– S jedne strane, korištenje ovih naočara ima za cilj zaštititi osobu u restoranu, kod stomatološkog ili medicinskog pregleda, u avionu, te različitim životnim okolnostima kada disanje na usta nije nužno. S druge strane, dijagnosticiranje osobe s povišenom temperaturom je lakše, čime se na vrijeme sprečava širi kontakt oboljele osobe i transmisija virusa, ispričao nam je profesor Alić.

Naočare su tako osmišljene da ujedno štite i oči, njihova površina ne može zamagliti, dok je u predjelu oko nosa osigurana ugodna mikroklima. Profesor Alić je već prijavio svoju inovaciju Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, te je u stanju normalne procedure zaštite, prvenstveno na nacionalnom nivou. Interes za proizvodnju ovih naočara iskazale su već tri kompanije u Bosni i Hercegovini.

– U BiH postoje specijalizirane firme za izradu svih komponenti i montažu ovih filterskih naočara. Komponente poput senzora temperature se naručuju, dok mikrokontrolere i ostale ugradbene komponente možemo proizvoditi u BiH. U kontaktu smo sa potencijalnim proizvođačima, tako da ima interesovanja i trebalo bi to konvergirati ka komercijalizaciji u narednom periodu, dodao je Alić.

3010 alic2

Ovaj uspješni inovator iza sebe ima na desetine inovacija koje donose radikalne novine u polja u koja zadiru. Alić u posljednje vrijeme pokušava direktnim kontaktom s kompanijama izvan BiH naći investitore kojima će ponuditi inovativna rješenja, koja su kompatibilna s njihovim proizvodnim programom, a kako nam je kazao, svoje najbolje inovacije tek će predstaviti naredne godine.

Prije deset godina je ponudio i rješenje za smanjenje zagađenog zraka kroz inovaciju Eko-filterski sistem motora SUS. Za ovu nagradu je dobio priznanje Patentnog zavoda Južne Koreje, specijalno priznanje Poljskog zavoda za razvoj poduzetništva, te Grand Prix u Moskvi.

Manjak interesa za naučnoistraživački rad u BiH sve ove uspjehe dodatno uvećava, ali ipak ostaje gorak osjećaj što državne institucije ne ulažu više u ovu oblast.

– Ulaganje u nauku je zanemarljivo i ne može se s malo novca ništa postići. Potrebna je godišnja kritična suma koja je minimalno tri posto GDP-a, bez toga se ne možemo razvijati i to je kao zakon o očuvanju energije. Imamo naivno izvitoperenu percepciju ljudi koji odlučuju o ovim strateškim pitanjima i koji ulaganje u nauku, inovacije i transfer novih tehnologija smatraju troškom, a ne imperativom koji osigurava prosperitet i prestanak ekonomske migracije mladih ljudi, naglasio je Alić.

Uprkos svemu, Alić polaže nadu u studente, čija je volja za naučnoistraživačkim radom sve izraženija.

– Zadnjih godina prepoznajem studente s više interesovanja te vršim njihovu aktivnu inkluziju, koliko to dozvoljavaju njihove studentske obaveze. Svakako, na fakultetima treba uspostaviti sistemsko praćenje naprednih studenta već od druge godine, uključivati ih u različite aktivnosti, te povećati njihovu mobilnost unutar i izvan BiH, napominje profesor Alić.

(TI/Oslobođenje.ba)