Akcija u TK: U pretresima na više lokacija pronađeni oružje, droga i drugi predmeti

by admin2
| 12:00

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije i dr., dana 28.10.2020. godine izvršili pretrese na osam lokacija na području Tuzle, Gradačca, Lukavca, Živinica, Kalesije, Gračanice i Srebrenika.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela: poluautomatska puška kalibra 7,62 mm, ručno pravljena puška kalibra 12 mm, 5 okvira za municiju za automatsku pušku, 256 kom. metaka kalibra 7,62 mm, računarska i biro oprema te određena dokumentacija privrednog subjekta, 22 pvc. pakovanja sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “cannabis”, 2 pvc. vrećice sa sadržajem praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “amfetamin”, dijelovi “jointa”, manji grumen smeđe materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 3 drobilice za opojnu drogu, digitalna vaga, laptop, mobilni telefon i drugi predmeti.

Nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona će biti podneseni Izvještaji protiv: I.M., rođen 1952.godine nastanjen na području grada Živinice i A.A., rođen 1994.godine nastanjen na području grada Srebrenika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH i protiv odgovornih lica pravnog subjekta u Tuzli zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Posebni slučajevi krivotovorenja isprave iz člana 374. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija Kantonalnom tužilaštvu TK-a će biti dostavljeni izvještaji protiv: E.H. iz Tuzle, F.D. iz Tuzle, M.B. nastanjen na području grada Gradačca, A.K., rođen 1989.godine iz Lukavca i A.D., rođen 1995. godine nastanjen na području grada Gračanica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije BIH ili Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. istog Zakona.

(Tuzlainfo.ba)