1200x241

četvrtak, 01 Oktobar 2020 21:00

Tuzla: U petak i subotu međunarodna naučna konferencija „Religija, politika, sekularizam“

1105 sa vidikovca

“Religija, politika, sekularizam”, tema je međunarodne naučne konferencije koja će biti održana u Tuzli 2. i 3. oktobra u organizaciji Instituta za društvena i religijska istraživanja i u saradnji s Centrom za kulturu i edukaciju “Logos” i Filozofskim fakultetom iz Tuzle. 

Sudionici skupa analizirat će ulogu religije u savremenom društvu o čemu će prvog dana naučne konferencije govoriti petnaestak izlagača, naučno afirmiranih istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a koji će taj fenomen analizirati iz različitih naučnih perspektiva.                   

– Imajući u vidu sve jasniju izmjenu društvene uloge religije, pojavu novih oblika religioznosti, jačanje političkih religija i sve prisutniji glas religijskih zajednica unutar medijskog prostora, sa sigurnošću možemo ustvrditi kako je na sceni uspostava nove ‘kartografije’ u odnosima između religije i države u modernim demokratskim društvima – navode iz Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Ta tematika sadržana je u značajnom broju studija i istraživanja koji su se pojavili u posljednje dvije decenije, a koje kao primarni predmet znanstvenog propitivanja imaju religiju i religijsko.

– Pitanje religije na početku 21. stoljeća i njenog važenja u javnoj sferi nužno uključuje i pitanje sekularizacije kao društvenog procesa, te, dakako, i problem razumijevanja njenih općedruštvenih implikacija – navodi se.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu