FOTO / U Tuzli promovisana prva knjiga hirurgije u BiH

by nedim
| 19:17

Foto: JU BKC TK, Tuzla

U tuzlanskom BKC-u, večeras je održana promocija knjige/udžbenika Hirurgija/Kirurgija, koju su napisali profesori hirurgije sa pet bh. medicinskih fakulteta iz Sarajeva, Tuzle, Banja Luke, Mostara i Foče.

Ova jedinstvena knjiga je rezultat zajedničkog rada 16  autora i 11 koautora. Knjiga ima 1246 stranica i 22 poglavlja. Tri glavna urednika knjige su iz Tuzle, prof. dr. Samir Delibegović, prof. dr. Goran Krdžalić i prof. dr. Fuad Pašić.

Na promociji u Tuzli, koja je druga od pet planiranih promocija u pet gradova gdje se nalaze državni medicinski fakulteti u BIH, govorili su prof. dr. Fuad Pašić i prof.dr. Mirsad Hodžić iz UKC Tuzla, prof. dr. Miroslav Bekavac Bešlin iz Hrvatske, prof. dr. Radmil Marić iz Univerziteta u Foči, prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, dok su se putem video poruka skupu obratili prof.dr.Božina Radević iz Srbije i prof.dr. Aleš Tomažić iz Slovenije.

Govornici su istakli da se radi o knjizi koja je plod zajedničkog rada istinskih zaljubljenika u hirugiju, univerzitetskih profesora koji su odlučili da ujednače kriterije i napišu jednu novu, svježu aktuelnu knjigu koja je namjenjena  studentima  medicine, specijalizantima  hirurgije i svim  onim koji vole hirurgiju, a koji su do sada koristili stručnu literaturu iz Srbije i Hrvatske.

Učinjeno je akademsko, naučno sintetiziranje hirurških znanja profesora sa pet medicinskih fakulteta. Knjiga je dobila više nego afirmativne recenzije prof.dr.Božine Radevića iz Srbije, prof.dr. Aleša Tomažića iz Slovenije, prof.dr.Miroslava Bekavca Bešlina iz Hrvatske i najstarijeg živuđeg profesora hirurgije u Bosni i Hercegovini  prof.dr. Ekrema Dizdarevića.

Sa ovom knjigom BiH pokazuje da ima hirurge koji su sposobni da naprave knjigu koja je potpuno paritetna drugim knjigama u zemljama regiona, no u nekim elementima slobodno možemo reći da odskače od njih svojom unutarnjom strukturom i mnoštvom svježih informacija koje donosi.

Na kraju promocije autori su svoju knjigu poklonili studentici završne godine Medicinskog Fakulteta u Tuzli, Kenani Ljuci, jednoj od najboljih studentica Univerziteta u Tuzli.

U muzičkom dijelu programa promocije, publici se sa tri kompozicije predstavila Maya Sar (Maja Sarihodžić), Tuzlanka sa sarajevskom adresom.

Galeriju fotografija sa pormocije možete pogledati na Facebook stranici JU BKC TK.

(Tuzlainfo.ba)