(Ne)zakonita imenovanja u UKC-u: Ko treba da čini Upravni odbor i imenuje direktora?

by nedim
| 6:23

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla još prije sedam godina je trebao prerasti u univerzitetsko-kliničku bolnicu, o čemu su Parlament FBiH i Skupština Tuzlanskog kantona 2013. donijeli odluku, tačnije, o preuzimanju suosnivačkih prava nad ovom zdravstvenom ustanovom. Do danas dvije strane nisu potpisale neophodni ugovor kako bi se transformacija desila i formalno – piše Oslobođenje.

U kantonalnom SDP-u smatraju da se radi o grubom kršenju odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

– Kantonalna Vlada mora reći koji je status ove ustanove, da li je to Univerzitetsko-klinički centar Tuzla ili kantonalna bolnica Tuzla? Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH je jasno definisano da upravne odbore u univerzitetskim kliničkim centrima imenuje Vlada FBiH, te daje saglasnost za direktora univerzitetskih kliničkih centara, kaže nam Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP-a.

Ovo je nedavno priznao i premijer TK-a Denijal Tulumović za lokalni portal, kazavši da “Klinički centar pripada Vladi FBiH i oni treba da daju svoja dva člana u Upravni odbor, te da su pokrenuli procedure da se usaglase dva pravilnika po kojima UKC radi”.

Predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović (SDBiH) ne vidi problem u načinu na koji je imenovan Upravni odbor.

– UKC dobro funkcioniše i to je nama bitnije od toga ko sjedi u UO. Ako Vlada FBiH želi imenovati svoja dva člana u UO, neka to i uradi, mi ih ne možemo tjerati. Na kraju krajeva, UKC je na ovaj način radio od 2014. godine do danas. SDP samo brani svog partnera iz Banovića (PDA, op. a), koji je prije ove vlasti vodio UKC, podsjeća Vujović.

A da bi se sve dovelo u zakonske okvire, dva suosnivača moraju potpisati ugovor o preuzimanju osnivačkih prava, koji još nije ni pripremljen, jer od 2013. godine nije imenovana radna grupa za njegovu pripremu. Bez ovog ugovora nema osnova da Vlada FBiH učestvuje u upravljanju UKC-om. Sudeći po stavu oba suosnivača, moguće nezakonito imenovanje upravljačkih struktura trenutno odgovara i jedinima i drugima. 

(TI/Oslobođenje/M. Aljić)