Krizni štab TK: UKC ukida komercijalna testiranja, pojasnili povećanu smrtnost od COVID-19

by nedim
| 17:31

Protekla dva dana zabilježen je smanjen broj novozaraženih osoba na području Tuzlanskog kantona. Nošenje zaštitnih maski i fizička distanca ključni su u prevenciji širenja zaraze korona virusom. Ponovna eskalacija novozaraženih, očekuje se u narednim danima, zbog okupljanja za vrijeme bajramskih praznika, ali i godišnjih odmora.

“U UKC-u Tuzla od danas se zaustavljaju komercijalna testiranja iz razloga što smo došli do kritičnog broja testova koje imamoi u svojim zalihama. Stava smo da ove testove treba čuvati za pacijente koji po smijernicama zahtijevaju testiranja, a da su manje bitna testiranje koja nekome služe za odlazak na godišnji odmor ili rad” – Dajana Čolić, ministica zdravstva TK.

Krizni štab ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u incidentnim situacijama kakva je trenutno na području našeg kantona ima nadležnost i zadatak da organizuje rad zdravstvenog sistema. U narednih nekoliko dana planirano je javnim zdravstvenim ustanovama proslijediti plan organizovanja rada, odnosno šta sve i na koji način mora biti pruženo na svakom nivou zdravstvene zaštite.

“Ukoliko bilo ko više ima iluziju da će ova situacija sa korona virusom potrajati još par mjeseci, grdno se vara, po svemu sudeći. Upravo što prije prihvatimo da ćemo covid-19 imati kao uobičajeno oboljenje narednih godinu i po do dvije sam taj podatak nas navodi da moramo osmiliti način da nam zdravstveni sistem funkcioniše i za ne covid-19 pacijente” – naglasila je Čolić.

Nema pozitivnih osoba tamo gdje nema testiranja, činjenica je koju su iznijeli danas predstavnici Kriznog štaba ministarstva zdravstva. Vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla naglasio je kako su kantoni objavljivali da nemaju pozitivne slučajeve, a da nisu objavljivali koliko je osoba testirano.

“Bila je konstatacija da imamo naviše umrlih. Metodologija pisanja i prikazivanja preminulih osoba sa komorbiditetima se kod nas poštuje 100%. Mi imamo i slučaj da su evidentirani kod nas slučajevi umrlih sa drugih kantona, a oni statistički ulaze na teritoriji TK” – kazao je Vahid Jusufović, v.d. direktora UKC Tuzla.

Virus za sada nije mutirao u mjeri koliko se očekivalo. Veliki broj zaraženih ali i preminulih u posljednjem periodu prepisuje se prelaznosti odnosno zaraznosti samog virusa.

“U početku nismo imali toliku transmisiju virusa. Sad smo i zbog protivepidemijskih mjera koje se ne poštuju s pravom zabrinuti i imamo toliki broj oboljelih. Osim toga veliki broj zaraženih su asimptomatski slučajevi, a oni su glavni izvor infekcije” – naglasila je Dilista Piljić, zamjenica člana Kriznog štava u ime Infektivne klinike UKC-a Tuzla.

U 80% slučajeva virus izaziva respiratorne tegobe, dok u 20% slučajeva može uzrokovati mentalni status, poremećaj jetrene ili bubrežne funkcije, sve u zavisnosti od toga koji organi su kod oboljelog ranije oštećeni. Virus napada već oboljele organe i provocira kliničku sliku. Na kraju, bitno je potcrtati da do restriktivnih mjera neće doći, kao ni do uvođenja švedskog modela u BiH. Samoodgovornost sada je ključna za epidemiološku situaciju.

“U principu na nama je, na ljudima, na našoj ličnoj odgovornosti da budemo odgovorrni prema sebi i prema drugima i na kraju krajeva ispoštovati sve što je u našem domenu” – rekla je Jasmina Brkić Džambić, Zavod za javno zdravstvo TK.

(TI/RTV Slon)