“11. juli u Tuzli”: Program obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

by nedim
| 6:42

Medžlis Islamske zajednice Tuzla povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, organizuje program pod nazivom „11. juli u Tuzli“.

Ovogodišnji program obuhvata nekoliko aktivnosti koje će se realizovati u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Koordinacijom boračkih organizacija Grada Tuzla, BZK „Preporod“ Tuzla i JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“.

Program „11. juli u Tuzli“:

– 08. jula 2020. godine na Trgu slobode sa početkom u 21:00 sat bit će upriličena projekcija dokumentarnog filma „Glogova – neispričana priča“ autora Avde Husejnovića. Film govori o početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, egzekuciji bošnjačkog civilnog stanovništva, herojskom otporu agresiji i genocidu nad Bošnjacima.

– 09. jula 2020. godine u haremu džamije „Tevba“ u Gornjim Čaklovićima u 20:45 sati bit će promovisana knjiga „Srebrenica, zaboraviti ne smijem, halaliti neću“ autora Hasana Hasanovića. O knjizi će govoriti Elmedina Muftić, Nermin Mujkanović i autor Hasan Hasanović.

– 10. jula 2020. godine na Trgu slobode sa početkom u 20:30 sati planiran je centralni program manifestacije. Program će izvesti glumci Narodnog pozorišta Tuzla, članovi hora „Gazi Turali-beg“ i hora Mreže mladih i Asocijacije žena Medžlisa Tuzla.

– 13. jula 2020. godine u prostorijama biblioteke „Behram-beg“ u 19:00 sati bit će organizirana promocija zbirke radova „Djeca Srebrenice“. Autori zbirke radova su učenici koji žive i školuju se u Srebrenici. O knjizi će govoriti djeca koja su pisala radove, kao i njihovi nastavnici. Organizatori promocije su biblioteka “Behram-beg” i Aktiv vjeroučitelja Tuzla. 

U okviru pomenutog programa imami Medžlisa Tuzla i Aktiv vjeroučitelja organizirali su prikupljanje knjiga za biblioteku u Memorijalnom centru Potočari. Knjige će biblioteci biti poklonjene tokom mjeseca jula ove godine.

Program „11. juli u Tuzli“ koji za cilj ima njegovanje kulture sjećanja o genocidu počinjenom nad Bošnjacima realizuje se uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Grada Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)