– U periodu od 2021. do 2023. godine predviđa se blagi oporavak, ali to je daleko od onoga što smo imali u 2019. godini. U 2019. godini TK je prikupio gotovo 246 miliona maraka na ime indirektnih poreza i to je bio najveći iznos ikada. Projekcije Ministarstva finansija FBiH govore da će prihod od indirektnih poreza 2023. iznositi 234,1 milion KM, dakle, ni tada nećemo biti na nivou prošle godine – rekao je ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Projekcije govore da će TK ove godine od indirektnih poreza uprihoditi 209,9 miliona, naredne godine 219,2 miliona, a u 2022. godini 231,9 miliona KM.

Po pitanju priliva sredstava situacija u budžetu TK bila je dobra do 22. marta, a od tada je krenuo pad, koji iznosi 20 miliona KM manje samo za mjesece april i maj.

– Moramo kontrolirati potrošnju i praviti uštede kako bismo mogli odgovoriti na sve što je definirano Ustavom i zakonima. Kroz prvi rebalans budžeta smo uštedjeli osam miliona, a očekujemo još najmanje jedan rebalans. Otvorit ćemo razgovore sa socijalnim partnerima da vidimo u kojoj mjeri je moguće uštedjeti na poziciji bruto plaća i naknada. Minimalne plaće, ukoliko i bude smanjenja, neće biti tretirane u okviru ušteda – kaže Mustajbašić.

U budžetu TK ove godine očekuju sredstva od MMF-a i Evropske komisije, ali očekivani manjak od 80 miliona KM neće moći biti “zakrpljen” bez ozbiljnih ušteda.