Realizovali 11 akcija: FTZ završila kampanju “Solidarnošću protiv korona virusa”

by nedim
| 17:16

Kampanja „Solidarnošću protiv korona virusa“, koju je Fondacija tuzlanske zajednice pokrenula kako bi pomogla zdravstvenim radnicama i građanima u urgentnom stanju potrebe uspješno je završena.

Za 52 dana kampanje, uz podršku više od 30 donatora, organizacija, preduzeća i pojedinaca prikupljeno je preko 31.000 KM pomoći, što u opremi, hrani i novcu. Ukupno je realizovano 11 akcija: od opremanja zdravstvenih radnika zaštitnom opremom, obezbjeđivanja uslova učenicima za praćenje on line nastave,   distribucije pelena i hrane za bebe, do podjele  hrane socijalno ugroženim građanima.  

– Uz podršku donatora i partnerskih organizacija  angažovali smo se kako bi obezbijedili  distribuciju više od 300 toplih obroka za porodice u stanju socijalne potrebe; studentima Mašinskog fakulteta obezbijedili smo materijal za proizvodnju zaštitnih vizira za uposlenike UKC Tuzla, takođe obezbijedili smo zaštitne maske i dezinfekciona sredstva za 13 lokalnih ambulanti i Odjeljenju za reumatologiju JZU UKC Tuzla;  zaštitna odijela Službi hitne pomoći JU DOM zdravlja Tuzla, Klinici za dječije bolesti JZU UKC Tuzla, Klinici za zarazne bolesti Tuzla JZU UKC – istakli su iz Fondacije tuzlanske zajednice.

Kako bi  doprinijeli smanjivanju posljedica pandemije  korona virusa, Fondacija je nabavila i ustupila 30 tableta za učenike u stanju potrebe sa područja MZ Kiseljak. Ovom aktivnošću obuhvaćeno je 68 djece iz 30 porodica, koja usljed slabog imovinskog stanja nisu imala tehničke uslove da prate online nastavu, čime je povećan rizik od ranijeg napuštanja obrazovanja. Pored toga u ovoj zajednici je zahvaljući donacijama partnerskih organizacija obezbjeđena i prehrana, pelene i higijenske potrebštine za 28 beba.

– Ovom prilikom želimo se zahvaliti  građanima/kama, pojedincima i društveno odgovorim preduzećima koji su svojim donacijama pomogli onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Posebno se želimo zahvaliti organizacijama civilnog društva i aktivistima na terenu koji su omogućili da pomoć brzo stigne tamo gdje je najpotrebnija. Još jednom pokazali su organizovanost i solidarnost. Veliko hvala na tome – navedeno je u saopštenju.

Obzirom da je transparentnost jedna od vrijednosnih propzicija našeg rada, uvid u sva donirana sredstva, kao i listu donatora koji su podržali kampanju možete pogledati na ovom linku. 

Fondacija tuzlanske zajednice će u narednom periodu nastaviti pratiti potrebe u zajednici i epidemiološku situaciju, te sa svojim partnerima i prijateljima nastojati da, u skladu sa svojim kapacitetima, obezbijedi podršku onima kojima bude potrebna. 

(Tuzlainfo.ba)