Dan kada je odbranjena Tuzla: Danas obilježavanje 28. godina od bitke na Brčanskoj Malti

by nedim
| 5:52

Tuzlaci će danas obilježiti jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji grada, 15. maj – Dan odbrane grada od pripadnika vojske koja je izvršila agresiju na i tada nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. 

15.05.1992. godine vojska Jugoslavije (nastala 28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta je JNA i osnovana Vojska Jugoslavije) i paravojska tzv. Srpske Republike, nastala 12.05.1992. godine, napale su Tuzlu. 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, u bitci na Brčanskoj Malti, uspješno su odbili napad, odbranili Tuzlu, spasivši je od sudbine koja je nekoliko sedmica prije zadesila Podrinje, gdje je u planiranom etničkom čišćenju stradalo na hiljade nedužnih civila. 

Tom prilikom, poginulo je 49 pripadnika vojske Jugoslavije, rezervista i pripadnika paravojske tada samozvane Srpske Republike i četiri pripadnika tuzlanske policije, dok je 25 policajaca ranjeno. 

Bitka na Brčanskoj Malti bila je dio nekoliko sudskih procesa. Nadležni sudovi u Bosni i Hercegovini i Srbiji nisu utvrdili ogovornost za navodni “napad” na kolonu vojske strane države na teritoriji već tada nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine. 

Nažalost, zbog zabrane okupljanja i drugih mjera koje su na snazi u cilju prevencije i zaštite od pandemije, ove godine 15. maj se neće obilježiti na uobičajeni način, odnosno neće biti organizovanog obilježavanja i zvaničnog protokola.

Delegacije Grada Tuzle i Koordinacija boračkih udruženja grada Tuzle će u petak, 15.5.2020. godine, u odvojenim terminima odati poštovanje i položiti cvijeće na spomenik poginulim braniocima na Brčanskoj malti (u ulici Armije Republike BiH), kao i na spomenik poginulim braniocima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine, na Slanoj banji.

(Tuzlainfo.ba)