U TK 15 pozitivnih zdravstvenih radnika na korona virus: Trenutno nema bojazni za manjak kadra

by admin2
| 12:36

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić izjavila je danas da je u kućnoj izolaciji na području ovog kantona 3.694 osobe, a 422 osobe su testirane. U toku protekle noći je testirano 116 osoba, a njih je sedam pozitivno na koronavirus.

Ukupan broj zaraženih osoba je 37, a 13 je hospitaliziranih na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

– U Tuzlanskom kantonu i dalje imamo dva klastera, od kojih je najveći onaj iz Medicinskog instituta Bayer (MIB), bivšeg Centra za srce, dok se drugi vezuje za ženu iz Srednje Špionice, koja je nastanjena na području Brčkog i čiji su kontakti zarazu proširili na područje ove mjesne zajednice u Srebreniku. U TK je ukupno zabilježeno 37 pozitivnih nalaza na virus COVID-19. U izolatoriju Infektivne klinike UKC-a Tuzla je 13 hospitaliziranih, u Centru za srce ih je sedam, dok se u Brčkom nalazi nulti pacijent iz Špionice. Preostalih 16 pacijenata je u kućnoj izolaciji, jer kod njih je asimtomatska ili blaža klinička slika – rekla je danas ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Ministrica je naglasila da je odlučeno da se iznijene planovi smještanja pacijenata, a sutra će biti sve izdefinirano po tom pitanju.

– Do sada smo testirali oko 80 zdravstvenih radnika, koji su uposlenici MIB-a ili su povezani s njima. Do sada imamo 15 pozitivnih nalaza među testiranima. Kada je u pitanju potencijalni ulazak virusa na UKC, trenutno se rade analize vezane za Kliniku za kožne bolesti, a već je urađena na Klinici za pedijatriju. Trenutno nemamo manjak kadra, s obzirom da je Krizni štab dao naredbu da se trećina zaposlenika skloni iz procesa rada – navodi ministrica Čolić.

Ona je dodala da je oko 120 uposlenika UKC-a Tuzla u izolaciji, a od pozitivnih zdravstvenih radnika na COVID-19 koji su hospitalizirani, jedan ima težu kliničku sliku, a ostali su stabilni i u nekim slučajevima imamo poboljšanje.

Kada je u pitanju ljekarski kadar s UKC Tuzla, za sada nema bojazni, istakla je Čolić, da bi Univerzitetski klinički centar Tuzla mogao ostati bez dovoljnog broja zdravstvenog kadra. 

(TI/Faktor.ba)