Novo saopštenje SDBiH Tuzla: Pojava velikog kratera na Ircu, jedno je od pitanja na koje očekujemo odgovore

by nedim
| 14:48

Očekivanu nervoznu reakciju Gradske uprave Tuzla, alijas Jasmina Imamovića, na naše saopštenje o površnom pristupu u sanaciji velikog kratera na Ircu, zanemarivanju problema potopljenog podzemnog Rudnika Tušanj i potpunog odsustva aktivnosti na izgradnji kanalizacije i prečistača otpadnih voda nismo dugo čekali.

U nedostatku argumenata Jasmin Imamović opetovano, čak i u naslovu, uzvikuje “LAŽE ili LAŽU”, čime poput ljutitog djeteta želi stvoriti utisak da što češće, glasnije i većim slovima optuži nekoga za laž, to će njegovi argumenti biti uvjerljiviji.
Gradonačelnik optužuje Socijaldemokrate da neutemeljeno “šire paniku” tvrdnjama da je krater na Ircu nastao zbog potopljenog Rudnika Tušanj, iako takva tvrdnja nije ni bila u našem saopštenju. I dalje tvrdimo da se takva mogućnost ne smije i ne može isključiti, a da su ranije pojave slane vode u podrumima zgrada na Ircu još jedan od pokazatelja koji govori da se moramo uozbiljiti.

Gradonačelnik Imamović danas odbija svaki vid svoje povezanosti sa potapanjem Rudnika Tušanj, iako svi znamo da je blagonaklono gledao na ovaj “posao stoljeća” u svom gradu i da do prije par godina NIKADA NIGDJE nije prigovorio ili tražio dodatne mjere, iako se stručna javnost itekako oglašavala. Kadrovi koji su potapali Rudnik Tušanj su bili isti tim sa Imamovićem, a njegovo ćutanje koje je trajalo oko 15 godina je cijena koju je platio za svoju funkciju.

Jednu stvar je Imamović potpuno u pravu. Danas nije lako riješiti problem potopljenog podzemnog Rudnika Tušanj. To Tuzla ne može sama. Ali ima nešto što je mogla da je neko drugi vodio naš grad kada se Rudnik potapao. Mogao je Jasmin Imamović tada dići svoj glas protiv potapanja i zaustaviti dalju eskalaciju jednog od najozbiljnijih problema koje će Tuzla imati u budućnosti.

Nećemo koristiti omiljenu optužbu Jasmina Imamovića prema svojim neistomišljenicima učestalo tvrdeći da lažu, ali hoćemo pozvati gradonačelnika da građanima Tuzle predoči koji su to stručnjaci analizirali krater na Ircu, šta su zaključili i kojim dokumentom su to potvrdili?

Još jednom ćemo ponoviti da nije prihvatljivo mišljenje “stručnjaka” iz Gradske uprave, jer tamo nema radnog mjesta za lice koje bi se bavilo utvrđivanjem uzroka pucanja tla, kakvo smo vidjeli na Ircu.

Stvaranje panike nije bio naš cilj i ne pozivamo ni na kakvu atmosferu straha. Pozvali smo i pozivamo da se umjesto neargumentovanih tumačenja uzroka propadanja tla na lošu kanalizaciju, postojanje navodnog “podzemnog potoka” i niza drugih teorija, posao prepusti stručnim institucijama i licima. Pozvali smo da se, umjesto užurbanog zatrpavanja rupe, utvrde, dokažu i dokumentuju uzročnici, a da iza takve “dijagnoze” i mjera koje će se poduzeti ne stoje pisci ili neostvareni pravnici, već imenom i prezimenom naučni i stručni autoriteti iz geologije i geomehanike koji nisu na spisku zaposlenika Jasmina Imamovića.

Osim toga osvrnuli smo se i na kanalizaciju kojom se pravda gradonačelnik Imamović i još jednom podcrtali da Tuzla tapka u mjestu i guši se u ljetnim mjesecima u smradu svoje kanalizacije, dok niz drugih mjesta u neposrednoj okolini već imaju odvojene kanalizacijske vodove za fekalije i pročistače fekalnih otpadnih voda.

Na kraju Jasmin Imamović, ničim izazvan, poručuje nama da Rudnik Tušanj neće biti privatizovan. Niko privatizaciju nije ni spomenuo, niti ima bilo kakvih naznaka da se ide u tom smjeru. I taj medijski fol smo već slušali jadikovkom kako Imamović neće dozvoliti da se privatizuju slana jezera, iako ni to niko pokušao nije.

Stameno poput Tvrtka u gradskom parku ili mitskog Robin Hood-a, danas se Jasmin Imamović stavlja u lik i djelo zaštitnika društvene imovine. Umjesto što “puše na hladno” mogao bi spremati odgovore kako je privatizovao zemljište za Mercator u vrijeme kada je bio među izdavačima koji su prodali najviše knjiga u Sloveniji, kako to da i danas živi u stanu koji nije vraćen predratnim vlasnicima kako su to vratili svi drugi, i drugi niz pitanja na koje očekujemo odgovore i koje ćemo postavljati – saopštili su iz SD BiH Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)