utorak, 25 Februar 2020 13:32

Saopštenje advokatica T.O.: Tužilaštvo TK krši prava osumnjičenog policajca iz Tuzle

01012018 tuzilastvo

Nakon jučerašnjeg saopćenja Tužilaštva Tuzlanskog kantona, reagirala je odbrana mladog policajca T. O., koji je privodio supruga tužiteljice.

Saopćenje advokatica Tatjane Savić i Mirne Delalić prenosimo u cijelosti.

- Povodom saopćenja za javnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona od 24. 2. 2020. godine, branioci osumnjičenog T. O., u smislu člana XI stav 2. Kodeksa advokatske etike, koji obavezuje branioca da javnim saopćenjem da tačnu informaciju i spriječi pokušaj netačnog informiranja javnosti od Tužilaštva, kao i utjecaj javne informacije na tok i ishod određenog postupka na štetu stranke koju zastupa, žele da istaknu da se već drugim saopćenjem za javnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona flagrantno krši pretpostavka nevinosti, što predstavlja kontinuirano kršenje prava osumnjičenog koje je započelo njegovim lišenjem slobode, a nastavljeno uskraćivanjem prava da ga posjeti branilac i kulminiralo je saopćenjima za javnost.

Jednostrano i selektivno tumačenje dokaza, kao i komentiranje dokaza u predmetu koji je u fazi istrage, kao i tumačenje nepravosnažne odluke Općinskog suda u Tuzli, prije nego što je ista čak i uručena braniocima, i to putem saopćenja za javnost, samo potvrđuje da odbrana opravdano ističe da Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona ne može nepristrano voditi ovaj predmet, nego se stiče utisak da prevladavaju lični interesi jednog od rukovodilaca u istom.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli u svom saopćenju za javnost kritizira i vrijeđa branioce, svjedoke, pa i kompletnu javnost Bosne i Hercegovine, nazivajući ih degutantnim i optužujući ih za „spinovanje“, očigledno nezadovoljno izraženim negodovanjem građana Bosne i Hercegovine zbog načina na koji se postupa u ovom predmetu. Javnosti je sasvim jasno da privilegiju ovako ekspresnog djelovanja Tužilaštva obični građani rijetko kada imaju i da u većini slučajeva od dana prijave do dana kada se poduzme bilo koja radnja u postupku prođu mjeseci, pa i godine ili se te prijave negdje zagube.

U cilju očuvanja vlastite profesionalnosti i tajnosti istrage, za razliku od Tužilaštva, branioci neće iznositi detalje iz dokaznog materijala, nego će to učiniti na pravom mjestu, a to je sud, ali ističu da je Tužilaštvo u posjedu dokaza koji ukazuju na potpuno drugačije činjenično stanje od onog koje javnosti pokušava da predstavi kroz svoja saopćenja.Zbog svega navedenog, branioci će se obratiti svim nadležnim organima radi procjene zakonitosti i poštovanja tužilačke etike u dosadašnjem postupanju Tužilaštva Tuzlanskog kantona u ovom predmetu - navodi se u saopćenju braniteljica.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu