Okupljeni građani na Kapiji poručili vlastima Srbije: Ogradite se od laži, dokažite da vaša država gaji antifašizam

by admin2
| 13:00

Vijeće mladih Tuzle danas je organizovalo mirno okupljanje povodom laži o događaju na tuzlanskoj Kapiji 25.5.1995. godine, koje su plasirane pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Srbije.

Sa Kapije su danas Tuzlaci premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputili  pismo, u kojem se traži da reaguju i osude negiranje zločina za koji je general Vojske RS-a Novak Đukić pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

– S obzirom na to da zvanične institucije Srbije nisu reagovale na brojne osude prethodnih dana, Vijeće mladih Grada Tuzla Vas ovim putem Vas poziva da se, u cilju zajedničke budućnosti, pomirenja, međusobnog uvažavanja, ali i dobrosusjedskih odnosa, ogradite od promocije navedene knjige i na jasan i nedvosmilen način osudite revidiranje historije, te tako dokažete da država Srbija gaji antifašizam kao osnovni stub na kojem počiva društvo. Također Vas pozivamo da ratnog zločinca Novaka Đukića izručite državi BiH u skladu sa zvaničnim dokumentima koji su potpisani između naše dvije države i na taj način dokažete da ste na strani istine i pravde – kaže se u pismu koje je upućeno Vučiću i Brnabić.

Okupljenima na Kapiji danas se obratila Zineta Hidanović, majka ubijenog Alema, koji je 25. maja 1995. godine imao samo 19 godina.

– Stidite se, kako možete, boli li vas istina. Sigurno da vas boli istina, imate svoju djecu, ubili ste našu djecu, dio nas. Dio nas je ostao, dokle ćemo trajati ne znamo, ali dok budemo trajali ne damo da se šire laži. Srbijo, mi smo ljudi velike duše, nikada nismo zamjerili svom srpskom narodu, samo zločincima. Dajte nam ratne zločince, neka odgovaraju, ne dozvolimo da se ponavljau ove stvari – rekla je Zineta Hidanović.

Okupljenima su se obratili i Edin Hurić, predsjednik Udruženja “25. maj – Kapija” koji je ranjen 25. maja 1995. godine na Kapiji i predsjednica Vijeća mladih Grada Tuzle Asja Dizdarević.

– Iz poštovanja prema žrtvama, povrijeđenima, porodicama ubijenih, stvari moramo nazivati pravim imenima. Laž je laž. Dan mladosti kod nas je dan žalosti. Zločinac koji je osuđen je slobodan, garant njegove slobode je Srbija, a Srbija je zemlja koja je podržala knjigu koja negira nas i našu bol – rekla je Asja Dizdarević.

 (TI)