NUB „ Derviš Sušić“ Tuzla: Danas javna tribina “Solidarnost među ženama”

by admin2
| 9:01

Fondacija CURE u saradnji sa “HO HORIZONTI” Tuzla, a uz podršku Fondacije Heinrich Böll organizuje Javnu tribinu “Solidarnost među ženama” koja će se održati danas 13.11.2019. godine u prostorijama J.U. Narodna i Univerzitetska Biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla, sa početkom u 16h.

Na javnoj tribini će se razgovarati o ulozi i neiskorištenim potencijalima žena u političkom i javnom životu BiH, problemima u radu sa kojima se suočavaju žene u lokalnim zajednicima, te na koji način žene iz javnog i političkog života mogu zajedno doprinijeti pozitivnim promjenama u njihovoj lokalnoj zajednici.

Moderatorica javne tribine i aktivistkinja Fondacije CURE je Medina Mujić, a govornice Mira Vilušić, psihoterapeutkinja i stručna konsultantica Udruženja “HO HORIZONTI” Tuzla i Nedžada Avdić, dipl. pravnica i aktivistkinja neformalne Ženske lobi grupa.

Fondacija CURE želi osnažiti ulogu žene u društveno političkom životu BiH, a jačanje vide kroz zajednički rad političarki i aktivistkinja, u razmjeni iskustava, povezivanju i zauzimanju javnih prostora. Poseban naglasak je na dosadašnjim negativnim i pozitivnim iskustvima žena koje žele da dođu do promjena u bh. društvu.

Ova aktivnost se realizuje u sklopu projekta “Solidarnost među ženama”, koji Fondacija CURE uz podršku Fondacije Henirch Böll realizuje u Sarajevu, Tuzli, Konjicu i Prnjavoru.

– Namjera je da ovim projektom omogućimo ženama iz lokalnih zajednica da se aktivnije uključe u sve procese donošenja odluka što će neminovno voditi ka tome da ćemo na kraju projekta imati osnažene aktivistkinje u lokalnim zajednicama, koje su umrežene sa osnaženim lokalnim političarkama i ženama aktivnim u političkom životu. Zajedno ćemo raditi na definisanju problema u lokalnim zajednicama te promovirati pozitivne društvene promjene. Želja nam je da aktivnim radom u lokalnim zajednicama promovišemo istraživanja i monitoring politika iz ženske perspektive, te direktno učestvujemo na definisanju prioriteta razvojnih politika u ciljanim sredinama – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)