Slijedi borba za opstanak: Željezničar Slobodi nanio težak poraz!

by nedim
| 18:40

Fudbaleri Slobode danas su na kišom natopljenom Tušnju ugostili Željezničar u susretu 16. kola Premijer lige BiH, nakon kojeg mnogo zadovoljniji mogu biti gosti, koji su Tuzlacima nanijeli težak poraz od 0:4, osvojili tri boda i time se vratili na prvo mjesto na tabeli.

Željezničar je od početka susreta bio bolji tim, a do vodstva je stigao u 15. minuti, kada je iz kornera ubacio Semir Štilić, a nakon gužve u šesnaestercu domaćih, poslije koje su domaći fudbaleri tražili faul, Kemal Osmanković je petom zatresao mrežu Slobode za veliku radost, vlastitu i svojih saigrača.

I u nastavku susreta domaći su bili inferiorni, Štilić je iz slobodnog udarca sa distance uputio sjajan udarac, ali je pogodio prečku, a potom je fenomenalnu šansu propustio Sulejman Krpić, koji je pogodio Emira Jusića postavljenog na gol liniji. 

Nedugo potom udarac Samira Bekrića prolazi pored lijeve stative gola Filipa Erića, a onda nakon sjajnog ubačaja Omara Pršeša loptu ne uspijeva dohvatiti Amer Bekić na drugoj stativi.

Do kraja prvog dijela, Željezničar je još jednom zaprijetio, ali lopta je otišla pored gola, a gosti su generalno pokazali više i imali su zasluženo vodstvo na odmoru. 

Nije stanje na terenu bilo znatno drugačije na otvorenju drugog dijela, a onda je Semir Štilić jednim naprosto maestralnim potezom praktično prelomio utakmicu. Igrala se 52. minuta kada je krenuo u solo prodor, driblinzima se namjestio na udarac, a onda je fenomenalnim lob udarcem savladao istrčalog Nikolu Lakića.

Ovaj pogodak zaista je potpuno okrenuo meč, Željezničar je komotno mogao češće prepustiti posjed lopte Slobodi i igrati zatvorenije, a istovremeno biti dosta opasniji klub poslije svakog kontranapada.

Samir Bekrić, Toni Livančić i rezervista Abid Mujagić su prijetili u više navrata, ali nijednom nije bilo prevelike opasnosti za gol Filipa Erića. S druge strane, rezervista Srđan Stanić je u više navrata prijetio sa pozicije desnog krila, ali nije uspio realizovati nijednu šansu.

U 78. minuti, nakon još jedne lijepe akcije gosti stižu do trećeg pogotka. Štilić je asistirao, a mrežu domaćeg tima zatresao je Sulejman Krpić, koji se probio do prvog mjesta na listi strijelaca. Do kraja meča, rezervista Dženan Zajmović pogađa za 4:0 i gosti stižu do vrlo ubjedljive pobjede, kojom su preuzeli prvo mjesto na tabeli ispred najvećeg rivala, FK Sarajevo, zbog bolje gol razlike.

Sloboda nako novog poraza ima 15 bodova, tri više od ekipe Mladosti koja je u zoni ispadanja, a u narednom klu je gost ekipi Zvijezde 09.

(Tuzlainfo.ba)