Lokalni izbori: Iz dijaspore važeći samo glasovi pristigli do 25.novembra

by admin2
| 13:00

Glasački listići iz dijaspore koji su stigli u Centralnu izbornu komisiju do 25.novembra, bit će ubrojani, ostali ne. Zbog činjenice da su se brojni bh. građani iz inozemstva prijavili za glasanje, a nisu na vrijeme dobili glasački materijal, pa ga nisu mogli ni vratiti na vrijeme, još pristižu brojne reakcije: tvrde, riječ je o diskriminaciji. Iz CIK-a odgovaraju – učinili smo sve što je u našoj moći.

Glasački listići su u neke dijelove Grčke stigli tek prije tri dana. Prekasno – jer su rokovi za pristizanje i priznavanje pošiljki iz dijaspore istekli, a svakako su se odnosili samo na izborni materijal koji je popunjen 15. novembra. Šta sada, pitaju se građani Bosne i Hercegovine koji nisu uspjeli da glasaju, a planirali su? Smatraju da su oštećeni i krive nadležne institucije.

MILICA RISTOVIĆ KRSTIĆ, ambasador BiH u Grčkoj

“Radilo se o tome da naši državljani do 15. novembra nisu ni dobili materijale, i tu je nastala opšta zabuna s jedne strane, a s druge, ljudi su bili ogorčeni što nisu mogli da ostvare svoje pravo glasa.”

Pandemija koronavirusa drastično je usporila pošiljke sa glasačkim materijalom na putu do svojih destinacija, tvrde u Centralnoj izbornoj komisiji i to, kažu, nije njihova krivica. Materijale su poslali mjesec dana prije izbora. Produžili su rokove za priznavanje pošiljki sa sedam na deset dana od dana za glasanje, i uveli dodatne olakšice za građane zemalja koje su bile pod blokadama.

IRENA HADŽIABDIĆ, član CIK-a BiH

“Omogućili smo biračima u prekookeanskim zemljama i nekim evropskim zemljama za koje je identifikovana blokada u poštanskom saobraćaju, da sve svoje pošiljke mogu da šalju u DKP-e. DKP je tu kovertu mogao sačekati tri dana i tek onda je poslati DHL-om prema Bosni i Hercegovini i ona bi bila prihvaćena.”

Upravo su se iz pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava žalili na to da neki građani i nisu znali za tu opciju. Pritužbe stižu i iz drugih udruženja iz dijaspore. Traže od Centralne izborne komisije dodatne napore, kako bi glas svakog birača koji je uredno registrovan, na kraju bio i prihvaćen.

KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA

“Jedno ovako otvoreno izolovanje i bespotrebno zanemarivanje BiH građana u iseljeništvu može imati nesagledive posljedice na sve naše napore da podstaknemo i unaprijedimo ulaganje u domovinu. Istovremeno, u mnogim BiH opštinama glasovi BiH građana iz dijaspore mogu biti presudni, time stavljajući pod upitnik rezultate ovih izbora ukoliko se glas dijaspore zanemari.”

Iz CIK-a napominju da su primili više od 62 hiljade pošiljki, a da oko 13 hiljada nije preuzeto. Odaziv birača je oko 60 odsto u odnosu na broj registrovanih za glasanje putem pošte, što u CIK-u kažu da je u rangu sa ranijim izbornim ciklusima. Među zemljama gdje je bilo blokada i gdje su uvedene olakšice su Finska, Češka, Mađarska, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Grčka, Francuska, Rusija, Australija i Malezija.

(TI)