Jedno i u Tuzlanskom kantonu: U devet općina već poznata imena načelnika

by nedim
| 15:13

Iako su birališta još uvijek otvorena, već je poznato ko će biti načelnici u devet općina u BiH i to sedam u FBiH i dvije u RS-u. Naime, na ovim izborima je za mjesto načelnika općine kandidovana samo po jedna osoba.

U FBiH je ovakva situacija zabilježena u općinama Domaljevac-Šamac, Orašje, Teočak, Olovo, Grude, ravno i Usora, dok je u RS-u pi jedan kandidat u Mrkonjić gradu i Jezeru.

S obzirom da Izborni zakon BiH ne propisuje kolika mora biti izlaznost birača da bi izbori bili pravosnažni, znači da je dovoljno da samo ovi kandidati glasaju za sebe i da budu izabrani.

Od ovih devet općina u pet su kandidati HDZBiH, te u po dvije SDA i SNSD-a.

Kandidati HDZBiH u ovih pet općina su Stjepan Paljić u Domaljevcu Šamcu, Marijan Oršolić u Orašju, Ljubo Grizelj u Grudama, Andrija Šimunović u Ravnom i Zvonimir Anđelić u Usori.

SDA svoje kandidate ima u općinama Teočak Tajiba Muminovića i u Olovu Đemala Memagića, a SNSD u Mrkonjić gradu Dragana Vođevića i u Jezeru Snežanu Ružičić.

Zanimljivo je da su Stjepan Paljić, Tajib Muminović, Snežana Ružičić, Đemal Memagić, Ljubo Grizelj, Andrija Šimunović i Zvonimir Anđelić već načelnici u svojim općinama, tako da su već sada osigurali barem još po jedan mandat.

(TI)