Vahid Jusufović na otvaranju kampanje: Tuzla nije jedan čovjek, Tuzla smo svi mi!

by nedim
| 17:34

Na press konferenciji za medije održanoj danas u Tuzli, koalicije ZAJEDNO I ODLUČNO SDBIH-DF zvanično je otvorena kampanja kandidata za gradonačelnika Tuzle prof.dr. Vahida Jusufovića.

Prof. dr. Vahid Jusufović, naglasio je da je pred nama mjesec odluke. Odluke o našem gradu, o našoj djeci, o budućim generacijama. Kako je istakao, Tuzla je uvijek bila više od samog grada, pa i u najtežim vremenima tokom njene burne historije.

“Tuzla je ideja – ideal o suživotu, multikulkturi, multietničnosti, demokratiji i slobodi. Tuzla je komšiluk, empatija, solidarnost i drugarstvo.
Koliko smo danas daleko od ovih ideala? Da li su antivrijednosti jednoumlja, straha i otuđenja građana jednih od drugih pod pritiskom lokalnih moćnika postale dominantne pojave koje prijete da uguše tradicionalne vrijednosti grada Tuzle? Da li se ideja socijaldemokratije godinama zloupotrebljava od uskog kruga lokalnih moćnika isključivo kao alibi za autokratsku i nenarodnu vladavinu nad javnim resursima, ljudima i ljudskim sudbinama? Da li ćemo prihvatiti pritisak i strah kao sastavni dio svakodnevnog života i rada? Imamo li pravo na vlastito mišljenje, a da zbog toga ne budemo kažnjavani, prokazani i profesionalno sputavani? Uvodi li se verbalni delikt, delikt kandidature na izborima – koji bi trebali biti demokratski – u režiji dvadesetogodišnjih apsolutnih vladara Tuzle, da li o nosiocima vlasti odlučuju građani na izborima ili birokratija u zgradi gradske uprave grada Tuzle? Da li smo došli do granice gdje je druženje ili čak pozdrav na ulici sa pojedincima koji su se drznuli da misle drugačije povod za nelagodu i strah od moguće diskreditacije i odmazde vladajuće nomenklature? Do koje granice sve to može da ide?
Demokratija je sistem u kojem građani odlučuju. Ne dajte da vam ukradu demokratiju! Ne dozvolite da vam otmu vaš grad! Konačno, ne dozvolite da vam oduzmu slobodu! Vaš život je samo vaš izbor! Tuzla nije jedan čovjek, Tuzla smo svi mi!” – poručio je Jusufović, saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)