CIK BiH: I danas bez odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH

by admin2
| 11:52

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici nije odlučila kako da raspodjeli mandate u Domu naroda FBiH, odnosno da li će primijeniti popis iz 2013. godine ili popis iz 1991. godine.

Branko Petrić, predsjednik CIK-a, zatražio je od Zavoda za statistiku FBiH da im dostave podatke iz svakog kantona po popisu iz 1991. godine, te da službe CIK-a izbace tabele iz popisa 2013.

“Kad to bude gotovo onda ćemo donijeti odluku”, rekao je Petrić.

I danas se na sjednici CIK-a najviše rasprave vodilo o tome da li će se kod popune Doma naroda Federalnog parlamenta primjenjivati popis iz 1991. godine ili posljednji popis stanovništva iz 2013. godine.

Na prethodnim sjednicama članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmed Šantić smatrali su da treba primijeniti popis iz 1991. godine, podsjećajući da odredba Ustava propisuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih prema popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Za primjenu popisa iz 2013. godine bili su Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković, a predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je tada da očekuje prijedlog odluke akta i za 1991. i 2013. godinu.

Krajem novembra očekuje se i odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Borjane Krišto (HDZ BiH) u kojoj je osporila odredbe Ustava FBiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

(Tuzlainfo.ba)