Gdje za vikend / Srebrenik: Rekreacija i vrhunska gastro i etno-historijska ponuda

by nedim
| 15:19

Portal Tuzainfo.ba i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona Vam kroz našu novu rubriku “Gdje za vikend” preporučuju turističke destinacije i manifestacije koje će Vaše ljeto u Tuzlanskom kantonu učiniti još zanimljivijim.

Ovog vikenda vas vodimo u Srebrenik, tačnije na nekoliko destinacija u ovoj općini naslonjenoj na obronke pitomih planina Majevice i Trebave i ravnicu oko rijeke Tinje.

Živopisni kraj u uskom geografskom prostoru znatiželjnicima ima šta za ponuditi. Mi Vam preporučujemo tri destinacije, na kojima bilo da ste u prolazu ili ciljano tražite mjesto za nedjeljni odmor u jednom danu možete odlično iskoristiti svoje vrijeme i uživati i nesvakidašnjoj rekreativnoj, gastro i kulturno-historijskoj ponudi ovog kraja.

Naka prva destinacija bude turistički kompleks u okviru hotela Orion u Ormanici (Špionica), na samo devet kilometara vožnje od centra Srebrenika magistralnim putem prema Orašju.

Turistički kompleks, čine hotel, jezero sa šljunkovitom plažom, veliki otvoreni, olimpijski i dječiji bazen, te terene za tenis, odbojku na pijesku, košarku i mali nogomet, koji u kompletu nude savršen prostor za cjelodnevni boravak svih generacija. 

Kapacitet kupališta je 5000 kupača, za koje je objezbjeđeno i 500 parking mjesta.

Za ljubitelje lova vrijedi istaći da je kompleks smješten u krugu lovišta “Ormanica”, koje obiluje raznom vrstom divljači, posebno divljim svinjama, srndaćima, zečevima, te fazanima, prepelicama i divljim golubovima.

Samo četiri minute vožnje od turističkog kompleksa Orion, lokalnim putem dolazite do Etno-eko dvorišta “Marojević” u Gornjim Hrgovima. Ljubazni domaćini će vam rado pokazati značajnu zbirku starina vezanih za njihov kraj kao što su staro ognjište, mlin i etno soba.

Ovo mjesto je i dobra preporuka za nedjeljni ručak, a u ponudi se u mnoštvu tradicionalnih jela nalaze specijaliteti ispod sača, čorbanac i bogat riblji meni.

Nakon sigurni smo ukusnog obroka, kalorije možete potrošiti planinarenjem ili vožnjom biciklom, koje vam domaćini mogu organizovati.

Ručati i konačiti u priodnom ambijentu možete i u motelu Šumski raj, koji se također nalazi u Gornji Hrgovima, u kojem u debeloj hladovini možete probati mnoštvo ribljih specijaliteta. Domaćini preporučuju riblju čorbu, čijim se receptom u porodici Babić, koja upravlja Šumskim rajem, vole pohvaliti, a sigurni smo da se nećete pokajati i ako probate pastrmku sa žara ili kotlete svježeg šarana.

Za kraj vam preporučujemo posjetu, nadaleko poznatom starom gradu Srebrenik, jednu od najočuvanijh tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH. Prvi put se u pisanim izvorima spominje 1333. godine, a sačuvani zidovi tvrđave potiču iz 18. stoljeća.

Nalazi na sjeveroistočnim obroncima  Majevice, u selu Gornji Srebrenik. Do njega se dolazi lokalnim putem i udaljen je oko 5 km. Sagrađen je na nepristupačnoj stijeni, do koje se dolazi drvenim mostom. Ulaz u objekat se naplaćuje, a pored predivnog pogleda na padine Majevice i Trebave, te polja Posavine, u objektu je moguće kupiti i suvenire.

Ako na zidinama starog grada ili negdje ublizini planirate predahnuti uz kafu, ručak ili osvježavajuće piće, onda vas moramo upozoriti da to organizujete u vlastitoj režiji, jer nažalost ugostiljskih objekata u blizini nema.

Planirate li ono što nudi Srebrenik posjetiti u nekoliko dana, hotelski smještaj nude već spomenuti “Orion”, te “Park” koji se nalazi u centru grada, a u ponudi je nekoliko motelskih i panisionskih smještaja na širem području općine.

Korisni linkovi:

https://tourism-tk.ba/index.php/opcine-tk/item/78-srebrenik

https://srebrenik.ba/geografija/o-srebreniku-2/geografija/geografija-srebrenika

http://www.srebrenik.net/aktuelno/gradina-stari-grad-srebrenik-historija/

https://mapio.net/pic/p-57275640/

(Tuzlainfo.ba)

 Sadržaj je kreiran uz potporu Turističke zajednice Tuzlanskog kantona u okviru Programa podizanja kvalitete turističke ponude Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.