Subota, 30 August 2014 /
Početak / Novosti / Novi Pedagoški standardi u TK: Manje učenika u odjeljenjima, više angažovanih nastavnika!
Get Adobe Flash player
Ukupno 1233 oglasa u 238 kategorija/e.

Pretraži oglase
Napredno pretraživanje
bportal
Get Adobe Flash player
Trenutno aktivnih Gostiju: 19 
Novi Pedagoški standardi u TK: Manje učenika u odjeljenjima, više angažovanih nastavnika! PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Juni 2013 18:03

2301skolaVlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na izmjene i dopune Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje.

Ovim izmjenama, s ciljem poboljšanja odgojno-obrazovni procesa, smanjen je broj učenika u kako u odjeljenjima od I do IV razreda, tako i u kombinovanim odjeljenjima. Odlukom o izmjeni pedagoških standarda za osnovno obrazovanje predviđen je i broj učenika za formiranje grupa za slobodne aktivnosti učenika.

Cilj je omasovljenje vannastavnih aktivnosti i kvalitetniji razvoj djece i mladih, a definisan je minimalni broja učenika za formiranje školskog hora, odnosno orkestra. Također, izmjenama je, u cilju razvoja sporta i popularizacije sporta kod djece i mladih, nametnuta obaveza formiranja i koordinacije školskih sportskih društava, predviđenih Zakonom o sportu Tuzlanskog kantona.

Ukinuta je i obaveza realizacije redovnih nastavnih časova za direktore škola, a kako bi na kvalitetniji način mogli vršiti poslove rukovodioca i menadžera škole. Izmjenama je, uz saglasnost Ministarstva, predviđena i mogućnost formiranja odjeljenja sastavljenih od dva srodna zanimanja, što je do sada bilo prisutno u praksi, ali Pedagoški standardi nisu sadržavali ovu odredbu.

Dakle, izmjenama i dopunama Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i Pedagoških standarda za srednje obrazovanje poboljšat će se odgojno-obrazovni rad osnovnih i srednjih škola i popuniti pravne praznine važećih standarda.

Ovim odlukama povećat će se broj izvršilaca za 42,9 izvršilaca. Obzirom, da će se uslijed smanjenja broja upisanih učenika u srednje škole broj izvršilaca smanjiti za 60 normi, ovim Odlukama neće se ugroziti plan Budžeta po osnovu plaća i naknada uposlenim u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je i članove Komisije za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u školskoj 2013/14. godini. Komisije čine po dva predstavnika škola i sindikata i jedan predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona – saopšteno je i Odjela za informisanje Vlade TK –a.

(TI)

Novi Pedagoški standardi u TK: Manje učenika u odjeljenjima, više angažovanih nastavnika!
 
Get Adobe Flash player