Potpisan Sporazum o suradnji Američkog univerziteta u BiH i Akademije nauka BiH

by admin
| 15:30

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) i Američki univerzitet u BiH postigli su Opći sporazum o saradnji.

Potpisnici su predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković i predsjednik Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Sporazum se između ostalog odnosi na međusobnu saradnju dviju institucija u domenu naučno-istraživačkog rada, uključivanja nauke u savremene aktivnosti, omogućavanja zajedničkog nastupa u promociji razvoja naučnih i fundamentalnih istraživanja u BiH.

– Akademija, isto kao i Američki univerzitet u BiH, nastoji da se otvori prema srodnim institucijama i društvu. Cilj je zajedničko rješavanje postojećih društvenih problema, razvoj nauke i, prema tome, razvoj visokog obrazovanja – istaknuo je predsjednik ANUBiH. Među prioritetnim oblastima u koje treba uključiti što više akademsku zajednicu, naveo je ekonomska pitanja i cijelu aktuelnu situaciju “Agrokora” u susjednoj Hrvatskoj, a koja se reflektira i na BiH, ali i unapređenje visokog obrazovanja.

Sporazum također predviđa povezivanje u radu, zajednički nastup u multidisciplinarnim aktuelnim stručnim i naučnim projektima, kao i zajedničko djelovanje prema nadležnim institucijama u pravcu adekvatnog tretmana razvojnih djelatnosti i ulaganja u razvoj.

– Drago nam je da je Američki univerzitet u BiH prvi privatni univerzitet koji potpisuje sporazum s ANUBiH. Smatramo kako je veoma važno da se uključimo u proces saradnje s ANUBiH u cilju zajedničkih napora na akademskom i naučnom polju za dobrobit šire zajednice – izjavio je predsjednik Prcić.

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini već 12 godina radi i provodi reforme obrazovanja fokusirane na unapređenje korisnog znanja njegovih studenata i društva u cjelini.

Diplome i certifikate dosad je dobilo više od 3.000 studenata koji trenutno rade u najprestižnijim domaćim, ali i globalnim kompanijama i institucijama poput Googlea, Microsofta, P&G, Facebooka, Evropske centralne banke, Deutsche Bank, u mnogim državnim institucijama itd.

(TI)