Djeca i mladi Tuzle poslali poruku: Za svijet bez torture!

by admin
| 13:54

Tradicionalnom manifestacijom za djecu i mlade na šetalištu Slana Banja u Tuzli, U.G. Vive Žene sinoć su obilježile 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture.

– Danas obilježavamo puna tri desetljeća nakon Konvencije UN protiv torture i punih deset godina od kada Vive Žene, kao članice Međunarodne Mreže Podrške žrtvama Torture(IRCT) obilježavaju ovaj dan. To činimo u vremenu kada se svuda oko nas, širom svijeta i dalje tortura, rat i nasilje veoma prisutna. Vive Žene uporno i kontinuirano, pored direktnog rada sa žrtvama rata, ratnih tortura i žrtava nasilja u obitelji, pokušavaju potaknuti javnost, građane, medije, druge NVO da zajedno učinimo mnogo više kako bi se pitanje statusa žrtava riješilo, kako bi doprinjeli izgradnji održivog mira u BiH – istakla je Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla.

U okviru jubilarne, desete manifestacije „26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture“, Vive Žene su od 19. do 26. juna organizirale niz aktivnosti kojima je cilj bio poslati poruku tolerancije i mira, te pokazati da su ples, muzika, umjetnost, sloboda izražavanja načini borbe protiv torture.
Manifestacija na šetalištu Slana banja otvorena je performansom „Djeca mogu sve“ polaznika dramskog studija Pozorišta mladih. Performans je nastao kao produkt dramske radionice „Upoznavanje karaktera i ličnosti, te razloga zbog kojih dolazi do sukoba i torture“ koju su u srijedu, 21. juna organizovale Vive Žene i Pozorište mladih Tuzla.

Prisutnu publiku na jučerašnjem događaju zabavili su i Way2ill Crew i Dirty Angelz Crew i njihov nastup: Hip Hop; Street dance show; Break dance.

Nakon simboličnog puštanja balona sa porukama: Za svijet bez torture, uslijedio je kolažni program Pozorišta mladih kada su male balerine plesale valcer iz baleta Copelia, pod nazivom Cvjetići i Vangelis Aquatic dance, zatim nastup polaznika Dramskog studija za djecu i mlade kao i pjevački studio i bend Mladi Tuzle koji su izveli pjesame i kompozicije domaćih i stranih žanrova. Najmlađu publiku zabavljali su klaunovi, kao i voditeljice pedagoških radionica u Vive Žene pisanjem i crtanjem poruka: Za svijet bez torture!

Na ovaj način podsjetili smo da se tortura, mučenje i zlostavljanje, događa i danas širom planete zemlje, a djeca i mladi poslali su poruke mira i tolerancije, poruke nade i podrške za sve žrtve rata i torture u svijetu.

(Tuzlainfo.ba)