Sulejman Mulić Šulc: U prosvjeti se ne može obogatiti, ali zato rad sa djecom nema cijenu

by admin
| 6:31

U povodu Dana učitelja Ministarstvo za obrazovanje, nauku kulturu i sport TK nedavno je dodijelilo priznanja za životno djelo. Među ovogodišnjim laureatima je i Sulejman Mulić Šulc, dugogodišnji prosvjetni radnik, ugledni građanin, omiljeni učitelj, nastavnik, profesor…

-Od 1974. godine kada sam upisao Pedagošku akademiju pa sve do danas radio sam sve što je bilo u interesu mojih učenika. Nisam se libio ni da unosim ćumur, budem čistač i šta sve ne, a kako bi moji učenici imali adekvatne uvjete za školovanje – prisjeća se Sulejman Mulić svojih početaka.

Biti prosvjetni radnik za Mulića je zahvalno, ali itekako zahtjevno zanimanje. Taj poziv je srcem birao i kada bi se opet našao na životnom početku, kaže kako bi odabrao isto.

-Djeca su danas razmaženija, nestrpljivija, možda i nespremnija za školovanje kao prethodne generacije. Međutim, ona su za mene radost i svjetlo moga dana. Zbog njih dolazim sretan i zadovoljan na posao, a takav idem i kući. U prosvjeti se ne može zaraditi ili obogatiti, ali rad s djecom, vjerujte mi, nema cijenu – govori on.

U svojoj bogatoj karijeri Sulejman Mulić je bio direktor u OŠ „Sjenjak“ i OŠ „Novi Grad“, a upravo ga je kolektiv OŠ „Novi Grad“, gdje trenutno radi, nominirao za priznanje koje mu je uručeno u povodu Dana učitelja.

-Za mene je ovo priznanje kruna, jedna vrsta satisfakcije. Ali ne doživljavam ga kao da je namijenjeno samo meni, doživljavam ga kao priznanje za moju profesiju. Pamtim sve svoje generacije i u mojim razredima sjedili su djevojčice i dječaci koji su kasnije ostvarili impozantne karijere. Mnogi od njih su postali ljekari, profesori, inžinjeri i društveno korisni radnici. Sretan sam što sam imao utjecaj na njihovo sazrijevanje. Sretan sam zbog toga i sada kada se pripremam za odlazak u mirovinu s radošću se sjećam svojih učenika – kaže Sulejman Mulić Šulc, jedan od omiljenih tuzlanskih prosvjetnih radnika.

(Tuzlainfo.ba/Dnevni avaz) / Foto. A. Bajrić