Dragan Božić, predsjednik MZ Kiseljak: Mještani zapostavljenih mjesnih zajednica moraju napraviti promjene!

by admin
| 9:52

Dragan Božić se na čelu Savjeta MZ Kiseljak nalazi od 2013. godine i kako je istakao u razgovoru za naš portal u tom periodu je u ovoj zapostavljenoj prigradskoj mjesnoj zajednici ipak urađeno nekoliko značajnih projekata u kojima je zajedno učetvovao nevladin sektor i gradska vlast.

Božić je istakao stambeno rješenje za građene romske nacionalnosti, afaltiranje dijela puta puta u naselju Poljana i Ševar te izgradnja kanalizacije u romskom naselju koje obuhvata 50 kuća.

– Također, na inicijativu Savjeta MZ osnovana je Lokalna grupa za razvoj Kiseljaka koju podržava Fondacija Tuzlanske Zajednice, gdje sam kordinator LGZR Kiseljak. Do sada smo uradili četiri projekta. Prvi je bio uređenje čitaonice Poljana  u vrijednosti 15.000 KM, zatim stadiona Kiseljak za 5.000 KM, u toku su radovi na čitaonici Ševar čija je vrijednost projekta preko 10.000 KM, a uspješno smo za 2.000 KM nedavno okončali projekat Kiseljački dani. Također je urađen strateški plan razvoja Kiseljaka za naredne tri godine – rekao nam je napočetku razgovora Dragan Božić.

Iza svega nabrojanog se stiče dojam da je većina projekata realizovana zalaganjem samih građana. Kakva je saradnja sa predstavnicima izvršne vlasti Grada Tuzla.

– Saradnja po pitanju komunikacije je dobra, posebno sa Službom za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica tačnije sa gospodinom Kemalom Kurevićem. Međutim, naše inicijative teško prolaze, što zbog nedostatka sredstava namijenjenog u te svrhe ali i zbog neplanskog odnosa vlasti prema ruralnim mjesnim zajednicama.

Problema u većini tuzlanskih mjesnih zajednica koje se ne nalaze u samom centru grada je zaista mnogo. Šta je to što bi se moglo izdvojiti kao najveći problemi sa kojima se susreću mještani MZ Kiseljak.

– Na prvo mjesto bi stavio putnu komunikaciju Husino-Kiseljak,  koja nikad nije riješena na adekvatan način i jedan je od najgorih puteva u bližem okruženju. Ono što građani ističu je problem neuređenog izvorišta kisele vode koje se ne tretira kao potencijal razvoja Kiseljaka, što nikada nije prepoznato, zatim zapuštena obala jezera Modrac u dužini 1,5 km koja pripada MZ Kiseljak, a koja je prepuštena divljoj neselektivnoj gradnji, zbog čega izletnici nemaju adekvatan pristup obali.

Spomenuli ste obalu jezera Modrac koja pripada području grada Tuzle i MZ Kiseljak. Ne tako davno je to bilo omiljeno izletište Tuzlaka. Šta se može učiniti da se ta priča ponovo aktuelizira?

– Šumski pojas i obala predstavljaju potencijal za razvoj turizma. Obzirom da je Grad Tuzla, kako nas gradonačelnik kaže  turistički grad, taj prirodni biser koji mamo bi morao biti dio te gradske ponude. Ali imam osjećaj da je sve to namjerno zapostavljeno. Da se nešto na tom polju promijeni radi naša lokalna grupe za razvoj i već imamo plan za iduću godinu da stvari pomjerimo sa mrtve tačke. Krenut ćemo sa čišćenjem obale i tražit ćemo od nadležnih gradskih službi podšku da se uklone nelegalno izgrađani objekti ili bolje reći šupe, čime bi otvorili prostor za dolazak izletnika. Oko izvorišta  Kiseljaka je veliki dio zemlje koja je državna ili gradska i mislim da bi se uz malo dobre volje mogao napraviti atraktivan prostor za izletnike. Mještani su spremni pomoći, treba nam samo pomoć gradskih vlasti i JKP Komunalac da ponovo napravimo atraktivno izletište.

2609 dragan1MZ Kiseljak, posebno njeni rubni dijelovi se nalaze u neposrednoj blizini velikog zagađivača TE Tuzla, na osnovu čega se za komunalne i infrastrukturne projekte u Budžet Grada Tuzla godišnjeu plati pet miliona KM. Koliko od tih novaca koristi ima MZ Kiseljak?

-Mjesna zajednica Kiseljak uopšte nije svrstana u mjesne zajednice koje zagađuje Termoelektrana Tuzla, tako da i nemamo nikakve koristi od tih sredstava. Kada su u pitanju druge mjesne zajednice koje gravitiraju tom zagađenom području, mislim da ne dobivaju dovoljno novčanih sredstava, posebno iz tog priliva u Budžet. Ako pogledate, to su jedne od najneuređenijih mjesnih zajednica na području Tuzle.

Na predstojećim izborima kandidat ste za Gradsko vijeće Tuzle. Ukoliko dobijete povjerenje svojih komšija, šta je ono za šta će te se zalagati?

– Prije svega za poboljšanje kvalitetnijeg ambijenta za život za sve građane Grada Tuzla. Mjesnim zajednicama se moraju vratiti status i nadležnosti koje su uvijek imale, a koje im je sadašnja gradska vlast oduzela. Također, svi se moramo zalagati za ravnopravni status prigradskih i gradskih mjesnih zajednica. Kada je u pitanju MZ u kojoj živim to je  promoviranje mjesne zajednice Kiseljak kao turističke destinacije  i vraćanje starog sjaja Kiseljaku, poboljšanje materijalnog položaja prigradskih amaterskih sportskih klubova i konačno rješenje asfaltiranja puta Husino-Kiseljak.

Mislite li da bi sa promjenom vlasti na predstojećim lokalnim izborima građani MZ Kiseljak ali i ostalih zapostavljenih MZ-a u Tuzli, osjetili značajne pomake u rješavanju njihovih svakodnevnih problema?

-Mislim da bi se pomaci sigurno vidjeli. Za posljednjih 20 godina u našem okruženju je malo toga što se može nazvati pozitivnim i mi nemamo drugog izbora osim promjena. Molim sve građanje da na izbore izađu u što većem broju jer je to jedini način da se nešto promijeni, da podrže nova lica, nove ideje i projekte. Zamolio bih sve građane Tuzle, a naručito građanje Kiseljaka da  mi pomognu u namjeri da imamo Kiseljak kakav je nekad bio – rekao nam je na kraju Dragan Božić.

(Tuzlainfo.ba) / Foto: Arhiv i Facebook stranica “Kiseljak kod Tuzle”

2609 kis foto