Saopštenja nakon poništenog Konkursa: SDP traži ostavke, SBB podsjeća na aferime bivše vlasti

by nedim
| 11:31

Vlada TK na posljednjoj sjednici je poništila Konkurs za prijem nastavnog i nenastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama TK, što je prouzrokovalo brojne reakcije u javnosti.

Prenosimo saopštenja za javnost koja su na našu adresu tim povodom stigla si KO SDP BiH Tuzla i KO SBB BIH TK-a.

U saopštenju Savjeta za obrazovanje KO SDPBiH Tuzla se navodi:

Taman kada čovjek pomisli da stanje u oblasti obrazovanja na području Tuzlanskog kantona ne može biti gore, aktuelni ministar obrazovanja u Vladi TK Zlatan Muratović (SBB) nas sve razuvjeri. Ranije započeti cirkus u režiji premijera Bege Gutića sa smjenama direktora, dekana i rektora koji ne odgovaraju SDA – SBB kriterijima, nastavio je ministar obrazovanja u Vladi TK.

Na njegov prijedlog, Vlada je u utorak, 15. augusta, poništila konkurs za prijem nastavnika i stručnih saradnika u osnovne i srednje škole na području TK i to u vrijeme kada su školske komisije završile sa bodovanjem kandidata i objavile preliminarne rang liste (bez intervjua).

S obzirom da je aktuelna SBB – SDA vlast ranije imenovala sve stranačke direktore škola, sada će ti direktori zajedno sa stranačkim šefovima moći odlučiti koliko će bodova kandidati dobiti prilikom intervjua.

Još poraznija je činjenica da će 1.500 pozicija u osnovnim i srednjim školama tokom septembra mjeseca biti upražnjeno. Dakle, direktori će angažovati nastavnike po stranačkoj pripadnosti do okončanja konkursa, a poslije će djeca u školama dobiti nove nastavnike.

Pošto je ovo klasična zloupotreba položaja od strane ministra Muratovića, kojom se ugrožavaju kako dostojanstvo prosvjetnih radnika, tako i prava djece na kvalitetno obrazovanje, pozivamo nadležne organe da poduzmu sve aktivnosti propisane Zakonom, a ministra Muratovića da podnese neopozivu ostavku.

U saopštenju Savjeta za obrazovanje KO SBB BIH TK-a se navodi:

Posljednji konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona koji je poništen 15.8.2017. donio je nove neugodnosti aplikantima zbog čega iskreno žalimo jer veliki broj kandidata željno iščekuje rezultate kako bi popustila briga za prehranjivanje porodica.

Od ministarstva očekujemo da procedure smanji u zakonom dozvoljenoj mjeri, a da niko ne bude oštećen i po mogućnosti, da nastavno osoblje bude na radnim mjestima u prvoj polovini septembra.Posljednji konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona koji je poništen 15.8.2017. donio je nove neugodnosti aplikantima zbog čega iskreno žalimo jer veliki broj kandidata željno iščekuje rezultate kako bi popustila briga za prehranjivanje porodica. Od ministarstva očekujemo da procedure smanji u zakonom dozvoljenoj mjeri, a da niko ne bude oštećen i po mogućnosti, da nastavno osoblje bude na radnim mjestima u prvoj polovini septembra.

Međutim, neki se naslađuju problemima u zajednici i pokušavaju to politički zloupotrijebiti. Savjet za obrazovanje KO SDP Tuzlanskog kantona u kojem sjede uglavnom bivši „nestranački“ direktori osnovnih i srednjih škola je posljednji koji ima pravo prigovoriti Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlansko kantona, a posebno ministru Zlatanu Muratoviću. Ne bismo se ni oglašavali da je u pitanju samo prigovor, ali iznošenje neistina je ono na što ne smijemo ostati nijemi.

Prvo, ministarstvo je pokrenulo proceduru u skladu sa zakonom kako bi nastava počela na vrijeme. Za problem koji se pojavio za pripadnicima boračke populacije krivo je više strana, a ne samo ministarstvo. Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora, jedna strana je Sindikat obrazovanja, a uključeni su bili i pripadnici boračkih udruženja, a osnovni problem na konkursu je nastao zbog neusklađenosti kolektivnog ugovora sa ostalim aktima. Svi su se složili sa ugovorom, a kada je ministar radio u skladu sa tim aktima nastao je problem. Brojni su pritisci bili na ministarstvo i ministra da se prekrši zakon ili doneseni akti, ali to nije urodilo plodom, pa je Vlada Zaključkom obavezala Ministarstvo da poništi konkurs.

Dakle, gospodo iz Savjeta SDP, nije ministarstvo tražilo poništenje konkursa nego je to Vlada tražila od Ministarstva. Osim toga, svi se dobro sjećamo vremena kada je SDP vodio ministarstvo, konkurs je trajao cijelo polugodište i vjerovatno, vođeni tadašnjom logikom zloupotreba, mislite da i drugi razmišljaju na isti način i da će kršiti prava radnika. SBB, pa tako ni ministar Muratović, ne želi na muci onih koji svake godine konkurišu u škole i provode mučna ljeta ubirati poene ili te ljude držati taocima kako su to neke ranije politike radile.

To smo pokazali i prošle godine kada je, na naše insistiranje, neuobičajeno veliki broj pozicija raspisan na neodređeno radno vrijeme kako bi konačno oni koji su godinama u konkursnim procedurama pronašli stalne radne pozicije, a ministarstvo se pobrinulo da u pravilnicima više nema odredbi koji osiguravaju „ekskluzivu“ u prijemu uposlenika. 

Savez za bolju budućnost zajedno sa ministrom Muratovićem, zbog dugogodišnjih problema prilikom sprovođenja konkursne procedure priprema ozbiljnu reviziju Pravilnika o zapošljavanju, što smo započeli izbacivanjem diskriminatornih odredbi koje smo zatekli na početku mandata – navedeno je u saopštenju.

(Tuzlainfo.ba)